Förflytta dig till innehållet

TSE ökar andelen biobränsle till 60-70 procent

ÅU-foto
ett kraftverk

TSE:s kraftverk i Nådendal. Nytt transportsystem ökar andelen av biobränsle som kraftverket kan använda för sin energiproduktion. ÅU-foto

Kraftverksbolaget Turun Seudun Energiatuotanto i Nådendal investerar i ett nytt transportsystem för biobränsle, som ska gå från hamnen i Nådendal till ett lager vid kraftverket. På det sättet ska det bli möjligt att transportera biobränsle till kraftverket med fartyg.

Det gör att biobränsle kan transporteras till kraftverket från ett betydligt större område.

Den nya investeringen gör att helhetsandelen biobränsle i kraftverket ökar till 60-70 procent. Kraftverket kan använda sig av flera olika slag av bränsle.

Investeringen är värd 14 miljoner euro. En offentlig upphandlingstävlan pågår för tillfället och ska avgöras i september.

Företagets vd Tapio Bastman säger att systemet är lönsamt med tanke på det nuvarande kolpriset och beskattningen på kol.

– De 500-600 gigawattimmar som vi kan producera med biobränsle motsvarar ungefär 100 000 ton kol, säger han.

Vem som ska leverera det nya biobränslet är inte bestämt. Förhandlingar förs under hösten.

Att bygga det nya transportsystemet beräknas ta ett drygt år. Förhoppningen är att de första skeppslasterna kan anlända i november 2018.

De största enskilda partierna som kan tas emot i hamnen beräknas vara omkring 30 000 kubikmeter. Transporterna ska anpassas till hamnens övriga verksamhet så att den inte störs.

 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter