Förflytta dig till innehållet

TS: Villkorligt för Resoveterinären i djurföreningshärvan

Åbo djurskyddsförening sköter tillsammans med Åbo stad om djurhemmet i Åbo. Foto: Timur Yilmatz


Det var i januari 2016 som det de första misstankarna om ekonomiska oegentligheter vid Åbo djurskyddsförening uppdagades. Senare visade det sig att föreningen gjort sig skyldig till både bokföringsbrott och skattefusk. Fallet behandlades i Åbo tingsrätt i tisdags.
Den enda åtalade, Resos före detta stadsveterinär Auli Lehtonen, döms till ett halvt års villkorligt fängelse och till att ersätta rättskostnaderna och de skattefördelar hon åtnjutit. Brottsrubriceringarna är grovt skattebrott och bokföringsbrott.
Lehtonen var djurskyddsföreningens veterinär till oktober 2017 och undlät att redovisa drygt 52 000 euro av sin inkomst 2011–2014. Under den här perioden tjänade hon 520 000 euro, varav 5–10 procent kom från vården av djurskyddsföreningens djur. Den övriga inkomsten betalade hon skatt på.
Lehtonen sades upp från sin stadsveterinärstjänst i oktober i fjol.
Pengarna har inte slösats upp och domen förmildras av att Lehtonen har betalat all obetald skatt, bortsett från mervärdesskatten. Domen har ännu inte vunnit laga kraft.
Sammanlagt nio personer i djurskyddsföreningens styrelse misstänktes för ekonomiska brott, men Lehtonen var den enda som åtalades.
Läs också:
Delar av Åbo djurskyddsförenings styrelse avgår
TS: Fiffel vid Åbo djurskyddsförening går till åtalsprövning
TS: Åbo Djurskyddsförening misstänks för grov förskingring
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter