Förflytta dig till innehållet

Fiffelmisstänkta stadionprojektet fick understöd också av Åbo stad – "Måste utreda om pengarna har återbetalats eller inte"

Arkiv/Johan Backas

Arkiv/Johan Backas

Veritas stadion. Foto: Johan Backas


FC Inter-ägaren Stefan Håkans misstänks ha lämnat in oriktiga uppgifter till Utbildnings- och kulturministeriet, i en ansökan om statsstöd för ett nytt passerkontrollsystem till Veritas stadion. På grund av det står Håkans åtalad för grovt subventionsbedrägeri.
Nu har det framkommit att bolaget också fick understöd för systemet av Åbo stad. Turun Sanomat var först med att rapportera om saken.
Åbo idrottsnämnd beslutade den 13 april 2010 att bevilja 33 000 euro i understöd för projektet. I beslutet står att understödet begärs tillbaka om det används för ägarens ekonomiska vinning.
– De här uppgifterna har kommit till vår kännedom idag och vi måste nu utreda vad helhetsbilden är, om pengarna har betalats tillbaka eller inte. Det kan jag inte svara på idag, säger Minna Sartes, direktör för fritidssektorn på Åbo stad till ÅU. Hon jobbade inte på fritidssektorn när beslutet togs 2010.
Enlig uppgifterna i nämndens föredragning fick bolaget, med statsstödet inräknat, sammanlagt 181 000 euro i understöd.
Ansökan om statsunderstöd lämnades in med bifogat leverantörsavtal 2009. Enligt den skulle projektet ha kostat cirka 295 000 euro, men åklagaren pekar på ett senare avtal med leverantören där kostnaderna uppgår till bara 120 000 euro.
Om den siffran stämmer har projektet alltså totalt fått 61 000 euro mer i understöd än vad det kostade.
Stefan Håkans bestrider åtalet.
Ärendet kom till behandling i Helsingfors tingsrätt i onsdags. Åklagaren yrkar på villkorligt fängelse.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter