Förflytta dig till innehållet

TS: Två anmärkningar till privata äldreboenden där Åbo har klienter under ett år

ÅU-foto
Bild av fötter i fitltofflor som står invid en rollator.
Regionförvaltningsverket i sydvästra Finland har under det senaste året gett anmärkningar till två privata äldreboenden, där Åbo stad har klienter, skriver Turun Sanomat.
Det ena är Esperis vårdhem Oskar i Pikis i S:t Karins, det andra är Ikipihlajas vårdhem Martinkartano i Lundo.
Det här kom fram på måndag kväll, då stadsstyrelsen i Åbo fick en muntlig redogörelse av omsorgsdirektör Riitta Liuksa.

Problematiskt när klientgrupper blandas

Bägge boenden är boenden för såväl äldre som andra klientgrupper.

När det gäller Martinkartano handlar Regionförvaltningsverkets anmärkning om personaldimensionering och vårdarnas behörighet samt också om att boendet har blandat olika klientgrupper, som äldre, handikappade, missbrukare och personer som behöver rehabilitering på grund av psykiska problem.
Anmärkningen gällande Esperis vårdhem Oskar handlar enligt den redogörelse som stadsstyrelsen fick av Liuksa om att personaldimensioneringen ständigt borde motsvara de boendes antal och servicebehov. S:t Karins och regionförvaltningsverket ansvarar för att problemen åtgärdas.

Ärendet blev aktuellt i stadsstyrelsen då VF:s Jaakko Lindfors lämnade in en begäran om utredning om läget inom äldreomsorgen i november.

Stadsstyrelsen antecknade svaret för kännedom med rösterna 12-2, då Vänsterförbundets representanter ville remittera ärendet.
De ville ha tilläggsreurser för att övervaka privata äldreboenden.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter