Förflytta dig till innehållet

TS: Sjukvårdsdistriktets egna andel av prehospital akutsjukvårdstransport ska öka — Med Group utför samarbetsförhandlingar med 57 anställda

Arkiv
en ambulans

Arkiv

ÅU-foto


Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt ska i framtiden själva utföra en större andel av den prehospitala sjukvården, skrev Turun Sanomat tidigare i dag.
För tillfället omfattar sjukvårdsdistriktets egna andel sex enheter. Utöver det används Egentliga Finlands räddningsverks 12 enheter och distriktet har dessutom köpt tjänster av 15 enheter vid privata företag.
Kontrakten som nu är i kraft upphör vid årsskiftet. Från och med början av 2020 står den privata sektorns andel bara för nio enheter.
Affärsverket för akutvården och jouren beslöt om förändringen i maj.
Förändringen är relaterad till tidigare förberedelser inom social- och hälsovårds- och landskapsreformen. Då har man ansett att landsbygdens egna verksamhet ska vara den primära resursen för akutvård, och att samarbete mellan landsbygder ska vara centralt.
Sjukvårdsdistriktets biträdande överläkare Arto Rantala säger att målet är att harmonisera och utveckla sjukvårdsdistriktets verksamhet.
— Ärendet har övervägts mycket inom sjukvårdsdistriktet. Man har sett en stor nytta med att det blir sjukvårdsdistriktets egen verksamhet, säger han.
Privatbolaget Med Group ansvarar nu för prehospitala sjukvårdstjänster i Salo, Kimitoön och Nystad. Nu överlämnar Med Group tjänsterna av fem enheter till sjukvårdsdistriktet. Bolagets direktör för affärsverksamhet Janne Aaltonen förundrar sig över sjukvårdsdistriktets lösning.
— Varför måste företagens verksamhet minska när det har fungerat bra, undrar han.
Till följd av förändringen har Med Group inlett samarbetsförhandlingar med 57 arbetstagare.
 
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter