Förflytta dig till innehållet

TS: Självständighetspartiet vill ha egen valuta i Letala

ÅU-foto
En massa eurosedlar på ett bord.

ÅU-foto


Stadsfullmäktigeledamöterna Henri Aitakari och Janne Kuusisto från Självständighetspartiet har startat ett initiativ för att Letala ska få en egen valuta. Ärendet behandlas av stadsstyrelsen på måndagen.
– Det handlar om vem som kontrollerar pengarna. En valuta som kontrolleras av folk i Letala ger fördelar lokalt, säger Aitakari till Turun Sanomat.
Aitakari tänker sig att också andra kommuner i Nystadsregionen kunde tas med i valutasamarbetet. Tanken är att den lokala valutan kunde användas bara i lokala företag, och användas som betalningsmedel parallellt med euron.
På det sättet stöds den egna regionens näringsliv, menar Självständighetspartiet.
Idén utdöms som utopistisk av fullmäktigeledamoten Mika Kinnala (Centern).
– Jag ser inte hur det skulle fungera i en stad med 8 500 invånare, kretsarna är helt enkelt för små.
Trots det håller ett liknande initiativ på att förverkligas i kommunen Sysmä med 4 000 invånare i Päijänne-Tavastland. Den lokala mobilvalutan Sysmä ska där tas i bruk inom de närmaste veckorna. I det projektet deltar ungefär en fjärdedel av Sysmäs företag. Valutaprojektet stöds av kommunen och landskapsförbundet.
Utomlands finns flera lokala valutor, såsom Bristols pund och Calgarys dollar, men i Finland har alternativa betalningsmedel inte slagit rot. Enligt professor Pekka Nikander på Aalto-universitetet beror det främst på att Finlands skattelagstiftning försvårar den typen av projekt.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter