Förflytta dig till innehållet

TS: Reformen av skattekortet har lett till att många finländare har betalat mindre skatt i början av året

ÅU-Foto


Kommuner och församlingar har haft mindre skatteintäkter än vanligt under årets första åtta månader, rapporterar Turun Sanomat.

Skattekortsreformen som trädde i kraft i början av året har lett till att skatteintäkterna för kommuner och församlingar under årets första åtta månader minskat, skriver Turun Sanomat. I slutet av augusti var underskottet av kommunernas skatteintäkter 600-700 miljoner euro.
Det nya skattekortet har endast en inkomstgräns för hela året medan de månatliga inkomstgränserna slopats. Det innebär att löntagare vars inkomster överskrider inkomstgränsen på skattekortet blir tvungna att betala skatt enligt en tilläggsprocent i slutet av året.
I september uppskattade Skatteförvaltningen att en tredjedel av finländarna har en för låg inkomstgräns på sitt skattekort och därför måste betala mer skatt i slutet av året.
Situationen innebär att kommunernas och församlingarnas skatteinkomster fördelas ojämnt under året. Skattedirektör Martti Henttula vid Sydvästra Finlands skattebyrå bekräftar detta för TS.
– Skatteinkomsterna har inte försvunnit någonstans utan det här handlar om hur de fördelas under året.
Enligt Henttula hinner löntagare som betalat för lite skatt under det gångna året fortfarande korrigera sin skattesats för att undvika en eventuell kvarskatt.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter