Förflytta dig till innehållet

TS: Misstänkt misshandel på Esperis serviceboende – äldre kvinna dog efter överfall

Igen ett fall där det värsta tänkbara verkar ha inträffat på ett serviceboende. Foto: Pixabay


Tidningen Turun Sanomat skriver att Sydvästra Finlands polisinrättning utreder ett dödsfall på vårdbolaget Esperis serviceboende Pietari i Åbo.
Misstanken är misshandel och polisen utreder om misshandeln, som inträffade den 21 januari, ledde till den äldre kvinnans död.
TS har intervjuat den avlidnas man, som berättar att han hustru blev överfallen av en yngre person som också bodde på serviceboendet. Det här var en vecka efter att hustrun flyttat in.
Den yngre personen, vars beteende den avlidnas man beskriver som aggressivt, försökte ta kvinnans rollator och knuffade henne så hon föll och bröt sin överarm.
Efter fyra veckor på sjukhus kunde kvinnan inte röra sig, och efter en kort vistelse på en annan avdelning fördes hon på nytt till sjukhuset, där hon avled den 2 februari.
Regionförvaltningsverket utreder hur Esperi och den unga mannens hemkommun, som inte är Åbo, har agerat. Att placera personer utanför äldres åldersgrupp på ett serviceboende är nödvändigtvis inte mot reglerna, men hemkommunen och den mottagande enheten måste avgöra om personen är lämplig för enheten.
Esperi Cares vd Heini Pirttijärvi kan på grund av integritetsskydd inte säga om den unga personen ännu bor på enheten. Hon säger till TS att Esperis samtliga serviceboenden är trygga för alla klienter.
Turun Sanomats artikel, på finska och för prenumeranter.

Dela artikeln

0 kommentarer: “TS: Misstänkt misshandel på Esperis serviceboende – äldre kvinna dog efter överfall

  1. Göran Ek skrev

    Igen ett dödsfall där den skyldige själv är en som bor på servicehemmet och tolkas som aggressiv? Varför har man inte en mer isolerad avdelning åt dem som anses vara en risk för de andra boende?
    Även om man har långt kvar tills man själv kanske är i behov av ett servicehem, så väljer jag nog hellre att bli ensam hemma och bortglömd än misshandlad antingen av anställda eller andra boende på ett ”servicehem”.
    Skulle verkligen behövas en storstädning av dessa servicehem samt vårdhemmen för missbrukare där risken är större att man får mer problem med sitt missbruk.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter