Förflytta dig till innehållet

TS: Misstankar mot stiftelse förkastades

Arkiv
Aboa Vetus & Ars Nova.

Alla brottsmisstankar mot stiftelsen Matti Koivurinnan säätiö förkastas, skriver tidningen Turun Sanomat.
Centralkriminalpolisen började redan 2013 utreda stiftelsegrundaren Matti Koivurinta och hans brorsson Juha Koivurinta. Misstanken gällde grovt bokföringsbrott och trolöshet mot huvudman.
Förundersökningen ledde fram till sju brottsanklagelser mot Koivurinta och tre mot brorssonen.
Häradsåklagaren Petri Hiltunen konstaterar trots allt i TS att brottsmisstankarna har förfallit. Han har inte ens granskat de grövre misstankarna.
Juha Koivurinta säger att om det på riktigt funnits skäl att misstänka brott så borde saken ha utretts på 1990-talet och 2000-talets början, när brotten påstås ha inträffat.
Brottsutredningen tog sin början när Matti och Juha Koivurinta beskyllde stiftelsens styrelse för att ha oskäligt höga löner. Styrelsen beskyllde i sin tur dem för att styra stiftelsens pengar till utländska investeringar.
Patent- och registerstyrelsen bad 2013 Riksåklagaren att utreda stiftelsen, och Centralkriminalpolisen kopplades in. Det är den utredningen som nu avslutades.
Fortfarande pågår trots allt en rättsprocess där stiftelsen kräver de båda Koivurinta på 2,7 miljoner euro för misslyckade investeringar.
Hösten 2017 avskedade tingsrätten, på Patent- och registerstyrelsens uppmaning, Juha Koivurinta från stiftelsens styrelse. Koivurinta hade brutit mot lagen om stiftelser genom att inte delta i möten.
Stiftelsen har tillgångar på 80 miljoner euro och upprätthåller museet Aboa Vetus & Ars Nova i Åbo.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter