Förflytta dig till innehållet

Antalet bussresenärer minskade i Åbo i år – kan leda till dyrare Fölibiljetter

Fölis bussar. ÅU-foto


Åboregionens kollektivtrafik Föli tappar kunder. Mellan januari och juni i år föll passagerarmängderna med 4,2 procent.
Minskningen slår hårt mot kollektivtrafiknämndens budget. Som det ser ut nu stannar resultatet två miljoner från målet. På grund av det föreslår Åboregionens kollektivtrafiknämnden för Åbo stadsstyrelse att sänka nämndens resultatmål med två miljoner euro. Det beslutades under nämndens möte i går.
Orsaken till minskningen antas vara de stora omvälvningarna i Åbo centrum. Trängseln på Aurabron har gjort det svårare för bussarna att hålla tidtabellerna.
Kollektivtrafikdirektör Sirpa Korte skriver i sin beredning till ärendet att kollektivtrafikens punktlighet inte kan förbättras om Aurabron inte stängs av för personbilstrafik så länge bygget på Salutorget pågår.
På grund av minskningen i passagerarmängd är en höjning av biljettpriserna under planering. En eventuell prisjustering hinner dock inte påverka årets resultat.
I dagsläget kostar en Fölibiljett tre euro dagtid och fyra nattetid.
I det här skedet nämns inte hur stor prisjusteringen skulle vara. Sirpa Korte säger dock till tidningen Turun Sanomat att det rör sig om en måttlig höjning.
– Antalet passagerare har stigit så snabbt de senaste åren att vi inte har behövt höja priserna på sex år. Det är ovanligt, för på många ställen höjs priserna varje år.
Turun Sanomat var först med att rapportera om saken.

Dela artikeln

2 kommentarer: “Antalet bussresenärer minskade i Åbo i år – kan leda till dyrare Fölibiljetter

  1. Göran Ek skrev

    Typiskt i detta land att man alltid vill höja priserna när antalet kunder minskar. Minskar inte antalet ännu mer om man höjer priserna?
    Håller mer Lars att företaget som är orsaken till trafikproblemen borde betala. Inte kompenserar Åbo med sänkta hyror heller för företagare som har lider pga. detta onödiga byggge eftersom folk ogärna rör sig runt torget om man inte måste.

  2. Lars Nyberg skrev

    Garagebygget borde belastas för detta, inga kostnader skulle ju komma till Åbos del….sades det.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter