Förflytta dig till innehållet

TS: Lärare som misstänktes för övergrepp fick återvända till skola – förgrepp sig på tolvåring

Övergrepp sopas under mattan. Det förflutna kommer nu ikapp skolan skolan Luostarivuoren koulu. ÅU-foto


Den lärare på skolan Luostarivuoren koulu som i mitten av 1990-talet ska ha tvingats sluta på grund av misstankar om sexuella övergrepp fick återvända till Luostarivuoren koulu och Kerttulin koulu efter att eleverna som anklagade honom hade gått vidare till andra stadiets utbildning.
Det här skriver tidningen Turun Sanomat på lördagen och stöder sig på vittnesmål av en kvinna som, som tolvåring, utsattes för lärarens övergrepp efter att han kommit tillbaka till lärandet.
Enligt tidigare uppgifter till tidningen ska läraren ha slutat efter att hans beteende avslöjades i och med en klassresa till S:t Petersburg i december 1993. Skolan tystade ner händelsen, som inte ledde till någon polisutredning, och Åbos stadsdirektör Minna Arve har bett om ursäkt för hur staden agerade.
Det vittnesmål som TS lyfter fram visar trots allt att efter klassresan till S:t Petersburg tog läraren sjukledigt. Han återvände sedan på hösten 1994 till undervisandet, och i januari 1995 utnyttjade han den då tolvåriga flickan som nu som vuxen berättar om sina upplevelser för TS.
Övergreppen skedde på lägergården Heinänokka i Satava.
Det var först efter att de här övergreppen uppdagades som bildningsdirektören Turkka Hietanen och rektorn Ossi Miller ska ha tvingat läraren att sluta.
Läraren har senare fått en tjänst i S:t Karins, något som förvånar kvinnans föräldrar. Föräldrarna ville inte försätta dottern i en situation där ord stod mot ord. Därför ledde händelsen inte någon utredning, även om diskussioner fördes med polisen. Kvinnans mamma säger trots allt till Turun Sanomat att stadens representanter gav henne intrycket att läraren inte skulle klara sig med en uppsägning.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *