Förflytta dig till innehållet

TS: Finnkinos ägare har slut på pengar — tappar sannolikt totalt 40 procent av kunderna i år

ÅU-foto

Det amerikanska börsbolaget AMC är i kris, skriver Turun Sanomat. AMC meddelade att deras kassa är slut i år eller senast i början av nästa år.

AMC äger den största biografkedjan i Europa, Odeon Cinemas Group, som Finnkino är en del av.

Finnkino är starka på marknaden i Finland, enligt TS får man 65 procent av alla biobesök.

Hannele Wolf-Mannila, kommersiell chef på Finnkino, säger till ÅU att det finskregistrerade företaget gjorde vinst innan coronapandemin, och att hon tror att Finnkinos verksamhet kan fortsätta i ganska vanlig ordning. AMC:s situation kan hon inte kommentera.

Men Finnkino tappar sannolikt kring 40 procent av biobesökarna i år. Man ger inte ut specifika siffror för Åbo, men enligt Wolf-Mannila är bortfallet ungefär på samma nivå där.

Coronapandemin har också lett till att biograferna visar mera inhemska filmer. Många internationella filmer har fallit bort eller uteblivit helt på grund av pandemin, då filmproduktion runtom i världen stoppats.

Finnkino visar vanligtvis ungefär 200 premiärer om året.

Man följer nu myndigheternas rekommendationer, bland annat rekommenderas användning av munskydd och det tas in hälften färre besökare i salongen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter