Förflytta dig till innehållet

TS: Den huvudmisstänkta gick i Puropelto skola i Åbo

Abderrahman Mechkah deltog i häktningsförhandlingarna via videolänk från ÅUCS. Han biträds av advokat Kaarle Gummerus. Foto: Kim Lund

Abderrahman Mechkah, huvudmisstänkt för knivattacken i Åbo i fredags, gick förra läsåret i förberedande undervisning i en av Åbos högstadieskolor, skriver Turun Sanomat.

Stadens bildningsdirektör Timo Jalonen bekräftar till tidningen att mannen gick i förberedande, så kallad Valmo-undervisning från och med augusti 2016 till och med juni 2017.

Enligt Turun Sanomat gick mannen i skolan Puropellon koulu.

Valmo-undervisning är avsedd för nyanlända elever med andra modersmål än finska och svenska. Undervisningen ska lära eleverna finska och andra färdigheter som behövs i skolan.

Enligt Timo Jalonen sattes också Mechkah på skolbänken som alla andra invandrare som är i den åldern att läroplikten gäller.

Jalonen säger till TS att det i Åbo finns 2 200 elever med invandrarbakgrund i läropliktsålder. Staden är skyldig att ordna grundläggande undervisning för dem.

Läroplikten i Finland upphör i slutet av det läsår då den unga personen fyller 17.

Det råder oklara uppgifter om hur gammal den huvudmisstänkta för knivdådet egentligen är. Till polisen har han sagt att han är 18, skriver TS, medan källor som Yle har intervjuat uppger att han skulle vara äldre än 20 år

HÄR SAMLAR VI ALLT OM KNIVATTACKEN I ÅBO

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter