Förflytta dig till innehållet

TS: Bogserbåt såld av Håkans är på väg mot Murmansk under rysk flagg

Arkiv/Jan-Ole Edberg
man
Vd Joakim Håkans menar att köparen bakgrund granskades innan bogseraraffären. Nu är bogseraren ändå på väg mot Murmansk under rysk flagg.

En bogserare som sålts av Åborederiet Alfons Håkans är på väg mot Murmansk, rapporterar Turun Sanomat. Bogserbåten, som bytt namn från Thetis till Titan, är nu ryskflaggad och beräknas vara framme i Murmansk den 29 september.

Namnbytet framkommer på sjöfartssajten Marine Traffic, där bogseraren fortfarande hittas med det gamla namnet, men den så kallade AIS-informationen går under namnet Titan.

Efter att Håkans sålt bogseraren i somras ryktades det på olika sjöfartsforum om att Thetis skulle ha sålts till Ryssland, vilket skulle strida mot de sanktioner som EU infört mot Ryssland. Enligt TS dementerades ryktena då av rederiets vd Joakim Håkans.

Enligt honom hade bogseraren köpts av ett företag i Hongkong vid namnet Vase&Glaze, och inga ryska parter fanns med i affären. Danska Hagland Shipbrokers fungerade som försäljningsmäklare.

– Både jag och mäklaren kontrollerade köparens bakgrund innan affären, sade Håkans till TS i somras.

Enligt honom var det meningen att bogserbåten skulle föras till Istanbul, men senare framkom det att fartyget skulle bogseras till S:t Petersburg för ombyggnad i stället.

Tullen har påbörjat en förundersökning i affären.

Fartyget är en isbrytarbogserbåt byggd 1983, som fram till 2016 gick under namnet Storm Express.

LÄS OCKSÅ

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter