Förflytta dig till innehållet

TS: Åboföretag lämnade 13 000 liter kemiskt avfall efter sig – ägaren går inte att få tag på

Giftigt avfall. Arkivbild.


Ett företag inom metallbranschen, som verkat i Österås i Åbo i över 50 år, har lämnat 13 000 liter kemiskt avfall efter sig efter att verksamheten avslutades. Varken Åbo stad eller hyresvärden har kunnat nå företagets ägare. Det här skriver Turun Sanomat.
Det är oklart exakt vilka ämnen som finns i de olika tunnorna och bassängerna som lämnats i fastigheten och på tomten. Det står ändå klart att åtminstone en del av dem är skadliga för både miljön och avloppssystemet och bör föras till Ekokems problemavfallsverk.
Eftersom varken staden eller hyresvärden har fått tag på ägaren är det dock oklart vem som ska ta tag i problemet. Åbo stad blev informerade om situationen av NTM-centralen.
Företaget har inte sökts i konkurs, och ingen nedläggningsanmälan har gjorts. Under de senaste åren har verksamheten sakta dött ut. Företaget har obetalda skulder till flera parter, de största till hyresvärden RP-Yhtiöt. Hyran har inte betalts på ett och ett halvt år.
Fastighetsägaren förbereder sig samtidigt på en tvist om vem som ska betala för att forsla bort avfallet och städa upp på tomten. Om hyresgästen inte klarar av det kan räkningen landa hos markägaren.
Enligt Åbo stad finns det ändå ingen risk för att de miljöfarliga ämnena läcker ut i naturen. Företaget har granskats årligen och verksamheten anses tidigare ha skötts enligt regelboken. Det senaste miljötillståndet utfärdades i januari 2018.
Om man hade försökt göra sig av med kemikalierna i avloppet hade det märkts, menar stadens miljöskyddschef Olli-Pekka Mäki. Enligt honom är fastigheten utrustad för att kunna rena avloppsvattnet från koppar, nickel och krom.
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter