Förflytta dig till innehållet

TS: Åbo mörkade misstankar om trakasserier i skola

ÅU-foto
Villa Landes piano står redo.

Åbo stads undervisningssektor mörkade i början av 2000-talet misstankar om sexuella trakasserier vid skolan Puolalanmäen koulu, uppger tidningen Turun Sanomat.
En dåvarande lärare misstänktes för att röra barn på opassande sätt och med sexuella undertoner.
En psykolog från Åbo stad, specialiserad på barn och familjer, betraktade barnens berättelser som trovärdiga.
Undervisningsnämndens dåvarande ordförande Henry Toivari (SDP) säger att undervisningssektorn även efter det ville sköta ärendet utan polis och barnskyddsmyndigheter.
– Undervisningssektorns tjänstemän ansåg att föräldrarnas berättelser inte kan stämma då det handlar om en så ansedd musiklärare, säger Toivari till TS.
Skolans dåvarande rektor föreslog enligt Toivari att problemet kan lösas genom att läraren i vissa situationer har en övervakare.
Toivari är i dag ångerfull och menar att polisen definitivt borde ha kopplats in.
Psykologen Pekka Lyytinen, som skötte utredningen, säger att ärendet till slut rann ut i sanden då föräldrarna inte ville föra det till polisen.
Han säger till TS att lagstiftningen i dag är striktare, och att tjänstemännens plikt att meddela polisen om misstankar är mycket mer omfattande.
Skolans dåvarande rektor vill inte kommentera ärendet till TS, som inte heller nått den misstänkta läraren.
Tidningen konstaterar att de eventuella brotten preskriberats, och att en del av de beskrivna händelserna inte var kriminaliserade då.
LÄS OCKSÅ: Arve om mörkade trakasserier: Jag är chockad av hur det sköttes
Kl. 14:30: Ofredande ändrat till trakasserier

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter