Förflytta dig till innehållet

Trygghet för alla, oberoende av boningsort!

Åbo Underrättelsers logo

Skärgården. Under vecksolutet samlades Vänsterns fullmäktigegrupp i välfärdsområdet till sommarmöte.

Huvudtemat var servicen i skärgården efter 1.1 2023 och därför valde man att mötas i Nagu och på Nötö.

Avsikten var att konkret visa de avstånd som gör att skärgårdsborna är i en mera utmanande situation än andra i fråga om att nå fram till den service som alla har rätt till.

På Nötö fick gruppen handgripligen delta i testandet av öns brandutrustning (lyckligtvis utan att det fanns något att släcka).

Eftersom välfärdsområdet får cirka 14 miljoner euro extra för att sköta servicen i skärgården, som i många fall kostar lite mera än på fastlandet, innebär det att dessa medel, enligt Vänsterns grupp, bör användas till det som är avsikten.

Välfärdsområdet får ett stort ansvar för att hålla skärgården levande, något som inte kan förverkligas om grundservicen (på båda språken) inte är i skick.

Också räddningsväsendet är väsentligt med tanke på tryggheten på öar.

Gruppen vill betona bl.a. följande viktiga frågor:

– grundhälsovården måste fås att fungera i hela landskapet

– äldreomsorgen särskilt för de allra äldsta måste förbättras så att det finns tillräckligt med vårdplatser för dem som inte längre kan bo hemma.

– frivilliga brandkårerna är trygghetens stöttepelare särskilt i skärgården och glesbygden, och de föreningar som upprätthåller verksamheten bör stödas ekonomiskt av kommunerna.

Vänsterns fullmäktigegrupp i välfärdsområdet i Egentliga Finland

Nina Söderlund

Gruppordförande samt fullmäktige- och styrelsemedlem Nagu

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter