Förflytta dig till innehållet

"Trygga likvärdiga hälsovårdstjänster för alla högskolestuderande"

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Det är olyckligt att vissa centrala kategorier av specialläkarvård inte längre skulle omfattas av hälsovården för högskolestuderande.
Lagförslaget om hälsovård för högskolestuderande ska tillgodose likvärdiga möjligheter till hälsovård för alla högskolestuderande i Finland, står det. Folkpensionsanstalten skulle framöver ansvara för hälsovårdstjänsterna som ska produceras av Studenternas hälsovårdsstiftelse. Enligt lagförslaget skulle stiftelsen erbjuda allmänna hälsovårdstjänster, mentalvårds- och mun- och tandvårdstjänster till alla.
Ett område som visat sig vara ytterst viktigt för studerande är tillgången till psykiatrisk vård. Om detta inte längre omfattas av studerandehälsovården måste universiteten satsa mera resurser till att anställa studiepsykologer. Redan nu kan man vid universiteten se att behovet av psykologtjänster växer årligen.
Behovet av specialpsykiatrisk vård ökar vid sidan av psykologtjänster. Om studerandehälsovården inte längre erbjuder specialläkarvård inom psykiatrin kan detta ses som ett allvarligt bakslag för de hälsovårdstjänster som erbjuds idag för universitets- och högskolestuderande av Studenterna hälsovårdsstiftelse.
Också utbytesstuderande bör fortsättningsvis omfattas av studerandehälsovården. Behov av vård får inte splittras till flera instanser enbart på grund av att man hör till olika kategorier såsom examensstuderande och utbytesstuderande.
Förslaget är i detta hänseende en försämring som skulle leda till ett splittrat system som inte kan motiveras med kvalitativa argument. Alla högskolestuderande bör tryggas likvärdiga hälsovårdstjänster.
Ulla Achrén
Fullmäktigeledamot
i Åbo, SFP

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter