Förflytta dig till innehållet

Trygga äldreboenden – ”övergången till lättare vårdformer inom äldreomsorgen måste planeras och det tar tid”

blå botten med vit text där det står ÅU debatt

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Äldreomsorg. Seniorförbundet omfattar välfärdsområdenas strävan att övergå från tyngre vårdformer till lättare och mera öppen vård.

Vi vill ändå betona att övergången ska planeras och att det tar tid.

De äldre som idag bor på serviceboenden med heldygnsomsorg bör få bo kvar och samtidigt ska service erbjudas dem som har möjlighet att bo hemma eller om de önskar flytta till någon form av gemenskapsboende.

De privata boenden som idag finns och i framtiden kan fungera som gemenskapsboende bör tas med i planeringen inom välfärdsområdena.

Inom seniorrådgivningen är de viktigt att i tid diskutera det framtida boendet och även ta med anhöriga i diskussionen.

Det är bra att testa olika digitala hjälpmedel redan innan personer flyttas till öppenvården, så att det senare känns tryggt att använda dem i den nya omgivningen.

Möjligheten till intervallvård är ofta en avgörande faktor när vård i hemmet planeras.

En närståendevårdare som vårdar sin anhöriga har rätt att få avlastning.

På så sätt klarar man vården i hemmet en längre period. Förstärkning av ett hemrehabiliteringsteam och hemsjukhusverksamhet kan förlänga tiden hemma.

Utskrivning från jouren och sjukhusavdelningar bör skötas smidigt och uppföljning av vården i hemmet planeras i god tid. På så sätt involveras den närstående och det känns tryggare att ta över vården. Om det behövs en mer omfattande rehabilitering innan hemfärden borde den kunna ske på sjukhuset under en kortare period.

Där finns geriatriker, fysio- och ergoterapeuter, näringssakkunniga och vid behov kan utprovning av hjälpmedel ordnas. Många av seniorerna bor långt från både sjukhusen och välfärdsstationerna och då kan en intensiv rehabilitering direkt i samband med sjukhusbesöket vara förnuftigare.

Svenska seniorer i Finland
Kjell Wennström
Ordförande
Gunilla Jusslin
Vice ordförande
Björn Fant
Vice ordförande

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter