Förflytta dig till innehållet

Trygg skolväg för Sirkkalaelever

Bekymret över skolvägen till Sirkkala skolas nya tillfälliga utrymmen i Kärsämäki är befogat. Många elever kommer att vara tvungna att byta buss i centrum av Åbo, vilket för en elev i ettan eller tvåan kan bli oöverkomligt svårt, komplicerat, otryggt och också farligt.

Alla elever måste erbjudas en trygg skolväg. Vi jobbar nu med olika alternativ för att erbjuda en trygg skolväg för alla dem som får en lång och besvärlig väg till skolan i Kärsämäki. Det kan kanske bli frågan om samtransport eller taxiskjuts från hemmet.

I dylika fall, som nu tillfälliga skolutrymmen för Sirkkalaelever innebär, ska tryggheten gå före pengar, säkerheten före principer. Principerna eller bestämmelserna idag är att en skolväg över 5 kilometer berättigar till gratis busstransport och för taxiskjuts behövs läkarutlåtande. Gratis buss är inte nu lösningen.

Varför då till Kärsämäki? Det finns inte lämpliga utrymmen för skoländamål i centrum av Åbo, vilket hela bestyret med Klockringaregatans olyckliga lösning bevisar. Rågatans fastighet var först ett alternativ för Sirkkala skola, men detta alternativ förföll på grund av många omständigheter och vägen dit är minst lika komplicerad som den till Kärsämäki.

Enligt Sirkkala skolas rektor Elise Kurtén blir fastigheten i Kärsämäki ändamålsenligt planerad , renoverad och inredd. Fastigheten har också en för skoländamålet mycket lämplig skolgård. Det är egentligen endast skolvägen som är ett problem. Jag hoppas det ordnar sig på bästa möjliga sätt och att också föräldrarna har tålamod med alla tillfälliga arrangemang. Efter två år i tillfälliga utrymmen får Sirkkala skola 2023 flytta in i dels nya och dels renoverade utrymmen, en dröm som äntligen förverkligas.

Ulla Achrén

Vice ordförande i

stadsfullmäktige i Åbo, Sfp

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *