Förflytta dig till innehållet

Tronskifte att vänta bland åboländska målkungar – Nyström har Westerlunds 1456 fullträffar inom räckhåll

Fyra mål upp. Åbokamraternas Andreas Nyström är redo att bräcka PIF-legenden Ralf Westerlunds åboländska målrekord i herrligan.


 
På fredag i Samppalinna kan ett 28 år gammalt rekord utraderas. Det som krävs är att Åbo IFK:s spelfördelare och skytt från nio meter, Andreas ”Andy” Nyström, gör minst fyra mål mot HIFK i säsongens sista hemmamatch.
Om kamraternas lagkapten lyckas med det passerar han Pargas IF:s legend Ralf Westerlund som den åboländska handbollsprodukt som gjort flest mål på FM-nivå genom tiderna.
Westerlund kom under sina 15 säsonger i herrarnas högsta serie upp i 1456 fullträffar som fruktad vänsterskytt under Piffens storhetstid som frambringade fem bronsmedaljer under åren 1982–90.
– Vi nådde aldrig en final och det grämer förstås lite. Men vi hade ett bra lag där stommen bestod av ett gäng som innan vi slog igenom i herrserien varit med om att spela hem ett A-pojksguld till Pargas. Vi var nästan alla från orten och sammanhållningen var därför ett signum, säger Westerlund.
Nyström står på 1453 mål, varav 1191 har kommit i IFK-tröjan. 261 fullträffar härstammar från tiden i Fenix och en från juniorlandslaget som under en säsong sparrade mot klubbar i FM-serien. Han har nu två matcher på sig att förpassa Westerlunds siffror till historierullorna.
– Det kom ganska många mål i matcherna mot Atlas vilket ger mig en god möjlighet att slå rekordet ännu den här säsongen. Vi får se vad som händer, det finns ju inga garantier att jag hinner med fyra mål till i vår, säger Nyström.
Fast han inte gått och tänkt på sina 1456 mål är Westerlund lite förvånad att det först nu kommer en spelare som sannolikt passerar honom i statistiken.
– Det är snart trettio år sen jag slutade. Då jag nu blir påmind är det lite märkligt att min rekordskörd fått stå sig så länge. Finns det inga handbollsspelare i Åboland längre, kan jag tänka.
 
Vad krävs av en målgörare i handboll?
– Jag levde högt på min mångsidighet. En förmåga att finta åt båda hållen för att skaffa mig fördelar gentemot försvarsspelarna. Om man klarar av att variera sitt anfallsspel kan man också avsluta med olika typer av skott. Jag svängde och vred på handen för att skaffa mig bra lägen, säger Westerlund.
– Jag håller med i allt Ralf säger. Kanske kan man tillägga att det snabbt gäller att ta rätt beslut då chanserna dyker upp. Ett spelöga och en förmåga att se när det lönar sig att passa eller skjuta själv. Att inte tveka då möjligheten uppstår. Ett otaget läge är också en missad chans, säger Nyström.
– Med åren fick jag en rutin som hjälpte mig att analysera situationerna rätt. Ibland kom missarna men inte slutade jag skjuta för det. Man tar ansvar för laget genom att våga, fyller Westerlund i.
– En viktig grej som kännetecknar en framgångsrik skytt är helt enkelt att man tycker om att göra mål. I början av min karriär kretsade det mesta i mitt spel att göra mål. Under junioråren var jag ofta två huvuden längre än mina motståndare så jag hade en viss vana, säger Nyström.
Senare växte han inte så mycket längre och det tog en tid innan han såg att kunnandet satt i även i herrlaget.
– Man kan kalla det en realitetscheck. Som 17–18-åring visste jag att jag kunde producera många mål också på herrnivå.
 
Minns ni er första match i FM-serien?
– Nej, det har nog fallit i glömska. Men jag kommer ihåg att vi på den tiden ännu spelade våra hemmamatcher i Sarlinska skolan. Det tog några år innan vi flyttade in i PIUG. Jag minns också att jag deltog i talkoarbete då den nya hallen byggdes.
Genom handbollsstatistikern Jens Backlund kan vi upplysa Westerlund om att han debuterade hemma mot KIF den 27 februari 1977. Westerlund sköt två mål i matchen och blev med det den första 15-åringen att göra mål för Pargas IF i högsta serien.
Nyströms första match var ett bortamöte mot HIFK 21 december 2005. Med det blev han den yngste spelaren någonsin i FM-serien. Hans rekord, 14 år och 88 dagar, står sig fortfarande.
– Jag var med i protokollet mot Hifki men var inte inne på planen. Min egentliga debut kom faktiskt mot ÅIFK senare samma säsong. Jag gjorde mina fem första mål för Fenix i just det derbyt.
Ralf Westerlunds sista framträdande i PIF-tröjan blev hemmamatchen mot GrIFK 15 mars 1991. Samma år föddes Andreas Nyström.
– Armar och knän började säga ifrån. Jag hade hunnit bilda familj och också det gjorde sitt till. Men jag hade många fina år i Piffens herrlag.
Ralf minns lagkamrater som Johan Karlsson, Ralf ”Svenne” Eklund, Mikael Lundberg, Kari Mattila och målvakten Tommy Ruponen.
– Särskilt bra samspel hade jag med ”Svenne” Eklund. Hade jag inte så ofta frispelat honom på kanten hade jag nog gjort tusen mål till under karriären. Då hade nog Andreas fått hålla på ett bra tag till för att klå mig i statistiken, skrattar Westerlund.
Trots att ”Andy” Nyström just håller på avsluta sin 14:e säsong i herrserien har han än så länge ingen tanke på att lägga av.
– Jag fortsätter så länge jag har kvar motivationen. Nånstans i bakhuvudet finns tanken på att nå drömgränsen 2000 innan jag slutar. Och kanske vinna en medalj i ÅIFK.
 
Fredagens match mellan ÅIFK och HIFK inleds klockan 19 i Samppalinna.
 

Åboländska toppskyttar

Åboländska herrspelare med över 1000 mål i FM-serien/FM-ligan. Listan upptar enbart spelare som fostrats i åboländska klubbar. Mål som gjorts för icke åboländska lag räknas med i statistiken.
 
1456 Ralf Westerlund PIF
1453 Andreas Nyström Fenix, P90, ÅIFK
1264 Jonathan Rehnberg ÅIFK, Dennis, Fenix
1210 Ralf Eklund PIF
1144 Joakim Mether ÅIFK
1115 Kari Mattila PIF
1084 Jan Eriksson PIF, ÅIFK, EIF, Dennis
1031 Frank Isaksson ÅIFK, Fenix
1012 Joni Lindberg PIF, Dennis, Atlas, Fenix, ÅIFK
 
Sammanställt av Jens Backlund, Finlands handbollssida.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter