Förflytta dig till innehållet

Trollkarlselever trängdes då Pargasbiblioteket hade Potterkväll — se video från kvällen!


Innan Potterkvällens program i Pargasbiblioteket ens har börjat är det uppenbart: Det här kommer att bli alla tiders succé i besökarantal för en kväll i stadens bibliotek.
I aulan vimlar det av små och större trollkarlar, vid sorteringshatten bildas det genast kö.
Nu är biblioteket nämligen Hogwarts – och skulle du inte råka veta att det är skolan för häxkonst och trolldom är du bara att gratulera, då väntar alla tiders läs- och filmupplevelser på dig.
I biblioteket finns många som vet. En timme efter att det tre timmar långa evenemanget har börjat har över 120 barn redan fått ett pins, med färg enligt deras elevhem.

Det är spännande med sorteringshatt tycker Cedrik Rönnberg. För sorteringen svarar Vilma Paavola och Amelie Storgård.

Sorteringen under hatten inleder kvällen i Hogwarts

När man anländer till Hogwarts ska man nämligen först sätta sig under sorteringshatten som avgör till vilket av de fyra elevhemmen man hör.
Houtskärsflickorna Siri och Lova-Li Karlgren sorteras in i Gryffindor och Lova-Li är lättad.
– Det är ju dit Harry Potter hör!
Pargasflickorna Felicia och Isabell Forsman har också fått Gryffindor, medan kompisen Felicia Strömsnäs hör till Ravenclaw.
När sorteringen är gjord och man har fått sina pins, bjuder Pargasbiblioteket eller Hogwarts på många alternativa lektioner.

Fr.v. Antonia Liljeström och Potter…ursäkta Eleonora Silkka tar del av en lektion i örtlära med professor Sprout (Michaela Albrecht). Foto: Anja Kuusisto


Man kan lära sig spådomskonst, runskrift, örtlära, trolldryckskonst, man kan pyssla trollstav eller bli fotograferad med sin kvast. Den första flyglektionen pågår någon trappa upp och vill man ta det lugnare i skolan som nu vimlar av trollkarlar finns en sagohörna där en professor läser högt, J.K.Rowlings litteratur förstås.

”Fantastiska böcker och filmer”

Tonåringarna Saga Keihäs och Emlia Andersson har inget emot folkvimlet, de har kommit till biblioteket för att ta del av Hogwarts värld.
– Det var jag som lurade med henne, förklarar Emilia som kvällen till ära är klädd som en Hogwarts elev.
Emilia Andersson har sett alla filmer och läst alla böcker men hon säger att hon har svårt att förklara vad som gör dem så bra.
– De är bara jättebra.
Åtminstone lektioner i trolldryckskonst och örtlära tänker de hinna med under kvällen.

I lektionen där trollstavar tillverkas är det rusning. Foto: Anja Kuusisto

Köer till lektionerna uppstod

Lektioner i trolldryckskonst hålls i ett hörn av biblioteket som ser ut som en kemisal. Här har Anna Fogde och Emil Rosqvist fullt upp, det bildas kö till deras lektioner och de får svänga om mellan svenska och finska många gånger i sin undervisning.
– Till drycken lägger ni sedan till malda revben, en tesked, och rör om motsols. Sedan ska det vara en nypa fotsvett av ett troll…
Vid bordsändan sitter Elsa Vahtola och Elin Egger och rör om sina glas som snart puttrar och pyser. De får samtidigt fundera på frågan om sina favoritfigurer i böckerna.
– Det är Ginny Weasley, säger Elsa medan Elin ler finurligt och säger: Lord Voldemort!

Biblioteket har aldrig haft ens närmelsevis så många besökare på en gång

Bäst att skynda vidare. Där kommer en nöjd trollkarl, det vill säga biblioteksdirektör. Karolina Zilliacus ler stort:
– Det är roligt att se minen också hos de biblioteksbesökare som inte hade en aning om att en sådan här kväll pågår. Vi håller öppet för alla, och vi har aldrig haft så här mycket folk i biblioteket, vi har aldrig varit ens nära kvällens siffror.
Då återstår ännu två timmar men den här mugglaren skyndar vidare.

Hermione eller Soraya Kraufvelin bjuder på vilsamt pianospel i vimlet. Foto: Anja Kuusisto


Texten korrigerad 21.00. Cedrik Rönnbergs namn (bildtext) blev först fel.
LÄS OCKSÅ:
Hundratals i Åbo deltog i Potterkväll, den här gången också på svenska

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter