Förflytta dig till innehållet

Tre områden att välja mellan – här är placeringsalternativen för Åbos historiska museum

Arkiv

Arkiv

Gamla Stortorget är ett av tre områden där muséet kan placeras. ÅU-foto.


Åbo stad planerar ett nytt historiskt museum, och nu har listan på sexton möjliga placeringar omformats och skurits ner till en lista på tre tänkbara områden.
De tre alternativen fastslogs av stadsstyrelsen under måndagen. Områdena är Bangården, Gamla Stortorget och Forum Marinum-området.

Läs också: Katedralskolan och Rettigs tobaksfabrik två av sexton alternativ för nytt historiskt museum

Gamla Stortorget anses passande eftersom det var centrum för medeltida Åbo. Om valet faller på det området ses det som mest troligt att själva muséet placeras i Rettigs gamla tobaksfabrik. En annan möjlighet är att bygga ett nytt hus på Eriksgatan 1 på andra sidan ån, mitt emot Domkyrkoparken.

Läs också: Oväntade fynd leder till dragkamp om Kattans jumpasal

ÅU-Foto

Bangården kan få ett upplevelsecenter.


Om man väljer området Bangårdens upplevelsecenter får man synergieffekter på köpet, står det i stadsstyrelsens beredning. Som en del av upplevelsecentret kunde man dra nytta av centrets besökarströmmar och ny teknik.

Läs också: Arkitekttävling inleds – Nu sökes idéer för det stora bangårdsprojektet i Åbo

Det sista området vid Forum Marinum anses stöda utvecklingen av stadsdelen Slottstaden och skapa mer dragningskraft i hamnen. Dessutom är det ett alternativ som vore relativt lätt att förverkliga.
Det historiska muséet är ett av Åbo stads Finland 100-projekt. I vidareutredningen av de tre tänkbara alternativen ska man beakta museikonceptet, allmänna stadsutvecklingstrender och Åbos centrumvision för år 2050.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter