Förflytta dig till innehållet

Tre guldkorn från Solveig – ”Verkar det dåligt just nu? Imorgon är en ny dag.”

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

En av de bästa sakerna med mitt jobb som egenföretagare och butiksägare är att jag får träff så otroligt mycket människor. Jag hade ett trevligt samtal med en äldre kvinna som kom in för att hitta något färgglatt att ha på sig.

Hon hette Solveig. Hela hon var färgstark, både i utseende och personlighet! Uppiggande i novembermörkret!

Vi började prata om allt som händer runt om i världen, och kriser som verkar avlösa varandra.

Många känner sig oroliga för vad som händer. Kommer man ha råd med elräkningen? Ska det bli krig även i Finland? Kommer det ännu en pandemi? Hur ska vi ha råd med allt, nu när både bränsle och mat skenar i pris?

Och klimatet! Är det någon som tänker på det längre!? Det är lätt att tankarna skenar när man lägger huvudet på kudden om natten.

Men då sa den färgstarka kvinnan några kloka saker. ‘Marie, i mina 87 år på denna jord har jag sett många kriser. Kriser är inget unikt! Historien upprepar sig gång på gång, och på något sätt tar krisen slut, och när man tittar i backspegeln så blev det bra, kanske till och med bättre än innan. Varje kris erbjuder en möjlighet till förändring och förbättring’.

Jag funderade på det ett tag, och insåg att hon nog har rätt. Pandemier har vi haft förr, finanskriser och krig lika så. Allt detta är fruktansvärt, speciellt när människor behöver sätta livet till. Det är en tragedi, som tyvärr är del av livet.

Solveig fortsatte: ‘Nyckeln är att LÄRA sig något efter varje kris. Mänskligheten behöver ta lärdom av allt som händer, då det är VI som ligger bakom allt detta. Naturen är en självhelande organism, men vi är där och krånglar till det, håller på med pengar, finansmarknaden, landsgränser, Tik Tok och allt vad det nu är.’

Jag skrattade, för att hon skulle nämna TikTok var jag inte beredd på.

Hon berättade också om hur hon hade tre skilsmässor bakom sig, hennes hus brann upp 1982 pga att ett el-fel, och hon hade haft cancer i båda brösten, vid olika tillfällen.

När hon berättade om allt detta kunde jag inte tro mina öron. Det lyste om denna kvinna, hon utrstrålade värme,
glädje och styrka. Vad är hennes hemlighet? Tänkte jag.

Ju mer vi pratade, ju tydligare blev hennes livsfilosofi. Hon berättade om hur hon tänkte, som i korta drag kan summeras med tre visdomsord som hjälpt henne fokusera på rätt, och komma ur varje kris, lite klockare, och i slutändan, lycklig.

Jag vill dela dem med er här, perfekt att ta fram när ni lägger huvudet på kudden om natten, och tankarna snurrar. Ni har kanske hört dem förr, och med bakgrund av Solveigs berättelse kanske det finns goda skäl till att de blivit så
långlivade!

Bra eller dåligt, sa gubben. Det vet man inte förrän efteråt. Denna kommer från en fabel, och sensmoralen är att man inte kan veta om det som händer är bra eller dåligt, förrän efteråt.

Det som händer, som kanske verkar dåligt i stunden, kan leda till något som är bra längre fram.

Därför ska man vara försiktig att tro sig veta hur det är, för allt ändras, och en sak leder alltid till en annan.

Man ska inte tro på allt man tänker. Vi tänker hundratusentals tankar per dag, och ju oftare vi tänker samma tanke, desto oftare kommer den tanken dyka upp. Det är därför rysligt enkelt att tankemönster formar i hjärnan.

Har vi då valt fel tanke, blir det lätt mer av den. Så när vi har tankar som inte tjänar oss något gott, byt ut dem och välj nya, som får oss må bra!

Du är din egen lyckas smed. Denna är, i all sin enkelhet, en av mina favoritordspråk. Ingen bär ansvaret över att göra dig lycklig, det gör bara du.

Ingen kan beskyllas för att ha gjort dig olycklig, du väljer själv hur du går vidare i varje situation.

Verkar det dåligt just nu? Imorgon är en ny dag. Fortsätt jobba för att göra dig själv lycklig. Det du väljer att fokusera på kommer du se överallt, så välj med omsorg.

Så, med Solveigs guldkorn hoppas jag du kan sova riktigt gott i natt!

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter