Förflytta dig till innehållet

Tränarna ger sina damer godkänt

Matthias Ahonen. Åbokamraternas tränare är nöjd med säsongen som helhet även om avancemanget uteblir. ÅU-foto

FOTBOLL
Damtrean

Säsongen i damernas fotbollstrea börjar vara spikad och klar. Åbo IFK slutar tvåa i sammandraget, tätt bakom Tammerforsklubben Ilves andra lag som tar steget upp till division 2. Pargas IF slutar med sina 28 poäng på fjärde plats i serien.

Att ÅIFK är seriens näst bästa lag accentuerades på tisdagskvällen då man i sin sista hemmamatch i Idrottsparken besegrade Piffen med 4–3. I halvtid stod det 3–2 till Åbokamraterna.

Bägge tränarna var rörande eniga om att det åboländska derbyt höll hög klass.

– För att vara ett möte i trean var det en välspelad match. Båda lagen gjorde väl ifrån sig och tempot var högt, säger IFK-tränaren Matthias Ahonen.

– En jämn och bra match som kunde ha slutat hur som helst. Men jag får nog medge att ÅIFK har varit lite bättre än vi i år. De förtjänar sin andra plats i tabellen, säger Willy Lindberg som ändå är nöjd med adepternas framfart under sin första säsong vid PIF-rodret.

För Piffen utgjorde derbyt säsongens avslutningsmatch. IFK möter ännu TKT i Tammerfors på lördag där främst äran står på spel.

Tisdagens föreställning i Åbo var både välregisserad och dramatisk.

I första halvlek tog hemmalaget ledningen genom Emma Dahlbom. Henrika Ranta-aho utjämnade ganska omgående för Piffen innan ÅIFK gjorde ett ryck fram till 3–1 tack vare Emilia Kilpinens första och Dahlboms andra fullträff för kvällen. Före halvtid hann Fanny Andersson reducera för gästerna.

Efter dryga timmen var Piffen i kapp sedan lagets skyttedrottning Michelle Ekholm hittat rätt med ytterligare ett mål. Sista ordet fick ändå IFK med Alina Lehtimäki som segerskytt.

Matthias Ahonen tillstår att Pargasdamerna bjöd på bättre motstånd nu än då lagen i juni mötte varandra på Pajbacka.

– De pressade oss högt uppe i banan och emellanåt var vi riktigt illa ute. Men deras djärva taktik straffade sig också då det uppstod tomma ytor som vi kunde vända spelet på. Fast vi blev nog en smula överraskade av Piffens matchplan.

Om säsongen i stort säger han att hans spelare visat föredömlig moral genom att vända många jämna matcher till segrar.

– Det räckte inte riktigt för att hota Ilves. Men man kan aldrig veta hur långt andraplatsen räcker. Om det finns klubbar som av en eller annan orsak avstår sina platser i tvåan kanske budet går till oss. IFK:s ambition är absolut att spela på en högre nivå.

Willy Lindberg är också nöjd med säsongen som helhet. Många frågetecken har rätats ut och nästa år tror han att laget är moget att slåss ännu högre upp i tabellen.

– Innan seriestarten hade vi inte ens någon målvakt. Halva truppen bestod av nykomlingar. Mot den bakgrunden är slutplaceringen med beröm godkänd. Även om vi floppat vid några tillfällen har hållit en förhållandevis jämn nivå.

Lindberg har meddelat klubbledningen att han står till förfogande också nästa år.

– Fortsätter vi så här har vi alla förutsättningar att förbättra vår placering. Då jag tog över var det få av spelarna som kände mig. Nu vet de hur jag vill spela. Till exempel den trebackslinje som vi gick över till under andra seriehalvan har fungerat bättre än jag nånsin kunde föreställa mig.

Willy Lindberg. Övertygad om att Pargas IF kan förbättra årets fjärde plats nästa sommar. ÅU-foto

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter