Förflytta dig till innehållet

Trähus och funkishus på universitetsbacken i Åbo skyddas

Elisa El Harouny/Museiverket
Tvådelad bild på träbyggnader
Trähusen på Hortogränd 2b skyddas.

Fyra trähus och ett bostadshus i funkisstil på universitetsbacken i Åbo skyddas med stöd av lagen om skydd av byggnadsarvet. Miljöministeriet meddelar att man har fastställt de beslut om byggnadsskydd som NTM-centralerna i Egentliga Finland har fattat.

Trähusen i fråga finns på adresserna Henriksgatan 4a och Hortogränd 2b.

Byggnaderna är välbevarade till sitt yttre, och inomhus finns fortfarande fast inredning såsom ugnar och mellandörrar. Byggnaderna har riksomfattande betydelse som en del av universitetsbackens miljö med flera historieskikt. De är också en viktig del av trähuskvarteren kring Koskenniemiplanet och trädbyggnadsbeståndet i Åbo centrum som blivit glesare med tiden, beskrivs det i Miljöministeriets pressmeddelande.

Tidigare var byggnaderna i universitetets användning, och just nu återställs byggnaderna för bostadsbruk.

Funkishuset på Tavastgatan 5/Brunnsgatan 1 är ett bostadshus ritat 1932 av arkitekt Veikko Kyander för ägaren av verkstaden R. Onni. Byggnaden är ett för Finland unikt bostadshus i funktionell stil som är anpassat till den täta stadsstrukturen i stadens centrum. Byggnadens yttre är välbevarat.

I samband med reparations- och ändringsarbeten under 1970-talet har dess interiör däremot till stor del förändrats. Av de ursprungliga rummen är det tidigare vardagsrummet, takpaviljongen ovanför det och innertrappan bevarade.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter