Förflytta dig till innehållet

Trafikskyddet: Mopedister kunde välja cykelvägen

Mopedist på Skärgårdsvägen. Här kunde cykelvägen vara ett tryggare alternativ, tycker Trafikskyddet. Foto: Anja Kuusisto

Tapio Heiskanen som jobbar på Trafikskyddet i Åbo vet att Skärgårdsvägen hör till regionens hårdast belastade landsvägar och vill därför framhålla att mopedister kan leva farligt på den.

– På stora delar av Skärgårdsvägen är det tillåtet att köra moped och skoter på gång- och cykelbanan. Vår rekommendation från Trafikskyddet är definitivt att mopedisterna borde välja cykelvägen alltid när det är tillåtet. För mig är det en gåta varför de inte gör det.

 

Mopedist på Skärgårdsvägen. Den här mopedisten i S:t Karins har valt bilarnas körfil, istället för cykelvägen även om den här är tillåten för mopeder. Foto: Tapio Heiskanen

Heiskanen ser nästan dagligen att den här rekommendationen inte går hem.

Han pendlar nämligen själv till jobbet i Åbo från Kirjalaön i Pargas och har noterat hur många mopedister både på Pargas- och S:t Karins-sidan av Rävsundsbron syns i biltrafiken.

– Vissa kör dessutom rätt långt ut i körfilen och det är farligt med tanke på omkörningar och den tunga trafiken, som det finns mycket av på Skärgårdsvägen.

I början av sommaren kom Närings-, trafik och miljöcentralen med nya rekommendationer för mopedister och då lyftes det tvärtom fram rutter där mopeder ska köra bland bilarna, såsom på Skärgårdsvägen intill Segelrondellen och i riktning mot skärgården

 Visst samarbetar ni med NTM-centralen?

– Jo, det gör vi. Pressmeddelandet då talade om förändringar som görs, och ställen där mopeder hänvisas till landsvägen. Men på många andra ställen är det gång- och cykelbanan som rekommenderas.

Enligt försommarens nyhet ska mopeder köra bland bilarna till exempel mellan Pargas centrum och Lillmälö färjfäste.

Är det på grund av att det finns så mycket cykelturister längs den delen av Skärgårdsvägen?
– Det är en orsak, men också det att cykelvägen emellanåt snarast är en grusstig, så där är den inget att rekommendera för mopedister. Men från Pargas centrum mot S:t Karins är cykelvägen att föredra.

Här på Skärgårdsvägen, norr om Reimarikorsningen, är cykelvägen tillåten.

 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter