Förflytta dig till innehållet

Trafiken i och kring Åbo

Åbo Underrättelsers logo

Trafiken är en sak som väcker känslor hos mång, framför allt då den inte fungerar. Bilismen idag betraktas av många som en stor miljöbov, men tillika en outsinlig mjölkko! Privatbilismen är här för att stanna, bara att inse fakta. Både Åbo, Egentliga-Finland, Finland, EU och världen behöver bilismen, så är det bara.

För tillfället verkar det som om trafikplaneringen gäller bara Åbos direkta centrum.

Förvånansvärt många Åbobor jobbar på annan ort och en icke oförglömlig del mänskor kommer från periferin in till Åbo på jobb. Denna zon sträcker sej 100-200 km från Åbos centrum! Dessa får inte glömmas!

Därför måste Åbo samarbeta med kranskommunerna för att få en fungerande trafik, inklusive lokaltåg och bussar. Faktum är att lokaltrafiken (FÖLI) fungerar i det stora hela bra, så nu borde vyerna vidgas.

Bilismen hålls av många som en miljöbov, det går inte att förneka. Bilismen är här för att stanna, men vi kan med små enkla medel få ner utsläppen och bilparken förnyad med miljömässigare fordon. Staten subventionerar med en liten summa införskaffandet av en ny miljöbil. För införskaffandet av en begagnad miljöbil utgår inga stöd!

Ett sätt som man på lokal nivå få folk att skaffa miljöklassade bilar är att göra som man gör nere på kontingenten, ge miljöbilarna lägre/gratis parkering i centrum, tillåtelse att använda bussfiler osv. Varför inte införa vägtullar för smutsiga bilar? Största delen av våra bilar som säljs i landet är begagnade, så vi bör och kan (!) styra köpbeteendet mot miljöbilar.

I höstas sänkte man hastigheterna i Åbos centrum (40 och 30 km/h) kanske detta beslut borde ses över? Kör jag på Stålarmsgatan-Skolgatan enligt gällande begränsning så blir jag omkörd hela tiden. Så det funkar inte med dessa sänkta hastigheter. Dags att revidera?

En fungerande trafik där bilister, cyklister och fotgängare kan röra sej tryggt i stan är nåt vi skall satsa på.

Dela artikeln

En kommentar: “Trafiken i och kring Åbo

  1. Jarl Ahlbeck skrev

    Vägtullar för ”smutsiga” bilar funkar nog inte. Skulle bli dyrt och drabba lågavlönade kvinnor som kör till jobbet. Och moderna bilar är ganska rena, och renare blir de hela tiden. Annars bra skrivet!

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter