Förflytta dig till innehållet

Träffa presidentparet i Nådendal

Matti Porre/Presidentens kansli
två personer

FESTLIGT. Presidentparets ankomst brukar locka många till gästhamnen i Nådendal. Foto: Presidentens kansli


Ett traditionellt sommartecken är då presidentparet flyttar till Nådendal. Imorgon lördag ordnar därför staden en välkomstmottagning i gästhamnen.
Ceremonin ordnas cirka 18.30. I samband med ankomsten träffar Sauli Niinistö och Jenni Haukio också allmänheten, varefter de deltar i en konsert i den medeltida kyrkan i Nådendal. Konserten ingår i programmet på Musikfestspelen i Nådendal.
Själva välkomstceremonin och mötet med allmänheten är öppna för alla, så det behövs ingen förhandsanmälan.
På tisdag öppnas en skulpturutställning i sommarresidensets park. Utställningen presenterar inhemska verk med kvinnogestalter från de tidigaste decennierna på 1900-talet fram till våra dagar.
Allmänheten har under sommaren fri entré till parkområdet på Gullranda på fredagskvällar klockan 18–20. Allmänheten kan också bekanta sig med skulpturerna och Gullranda park på guidade visningar, som arrangeras av Nådendals turistinformation.

PROGNOS. Det utlovas 17 grader och svag västlig vind, så stämningen kan kanske i bästa fall vara lika somrig som 2017. Foto: Presidentens kansli


Under sommaren arbetar president Niinistö i Gullranda, där han också emot sina gäster.
Försommarens största evenemang är Gullrandadiskussionerna den 17–18 juni. Då besöks residenset av bland andra FN:s generalsekreterare António Guterres.
Gullranda, på ön Luonnonmaa, har varit presidentens sommarresidens sedan 1922. Huvudbyggnaden ritades av arkitekten Lars Sonck, för lantbruksrådet Alfred Kordelin. Byggnaden invigdes 1916. Till residenset hör också ett vidsträckt parkområde och en nyttoträdgård.
Information om guidade visningar och avvikande öppettider hittas här.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter