Förflytta dig till innehållet

Träbåtar från 40-talet visas upp – gammalt och nytt samsas på båtmässan

Ny modell. Gustav Lindqvist ville göra en dagsbåt som man kan segla ensam men där familjen också ryms med. Foto: Emma Strömberg


Idag, torsdag, öppnade Båtexpo dörrarna i Mässcentrum i Åbo. Flera nya båtmodeller presenteras under mässan. Men en ny båt som står ut är Gustav Lindqvist som har byggt en prototyp av en segelbåt. Han visar upp den drygt fem meter långa träbåten under mässan. Planen är att den ska börja serietillverkas nästa år, men då med glasfiberskorv.
Niklot Marin är ett nytt företag och segelbåten som visas upp på båtmässan är företagets första modell.
Företaget planerar modellerna och sköter marknadsföringen och de ska ännu hitta någon som kan tillverka båten.
Visionen bakom prototypen är att kombinera gamla segelbåtars vackra stil med moderna båtars hydrodynamik. Det innebär att skrovet har så stor yta som möjligt eftersom det ökar hastigheten. Fören är därför rak som på en modern tävlingsbåt.
Lindqvist tycker själv att det är roligare att segla med en liten båt än med större segelbåtar.
– Mindre segelbåtar är känsligare för ens manövrar. Det är också lägre tröskel att börja segla med en sådan här båt än de större kölbåtarna, säger Lindqvist.
Kölen på Niklot Marins modell går att svänga upp. Arbetet med prototypen har tagit ett år.
På båtmässan kan man också på nära håll se gamla motorbåtar som syns i vattnen kring Åbo på somrarna. Träbåtsentusiasten Jani Vahto har samlat ihop både egna och andras gamla trämotorbåtar till en egen avdelning på mässan.
Där kan man bland annat se motorbåten Ann Mari från 1946. Den hade legat bortglömd i en lada i 24 år innan Björn Fritzén, sonen till den tidigare ägaren, började restaurera den.
Restaureringsarbetet har pågått i åtta år, men mest intensivt under det senaste året. Båten sjösattes i juli.
Fritzén berättar att han inte hade någon erfarenhet av att underhålla gamla träbåtar innan båten kom i hans ägo.
– Det har varit en tung, men intressant och lärorik process, säger Fritzén.
Men han har fått mycket hjälp av andra som har större erfarenhet av båtrestaurering. Ann Mari är ritad av Jarl Lindblom och är byggd på Åbo Båtvarf på Runsala. Det är en unik modell. Lindbloms son John Lindblom kommer att besöka mässan för att berätta om båten.
I avdelningen med äldre båtar finns förutom de gamla träbåtarna också två racingbåtar i glasfiber från 60-talet. Den ena är i toppskick och den andra har Vahto under arbete.

Båtexpo i Åbo
Hålls 9-12 november i Åbo Mässcentrum.
76 båtar ställs ut.
Det finns många programpunkter på mässan, bland annat provsegling för barn i en bassäng.
Det är tredje gången som evenemanget som går under namnet Båtexpo ordnas.

Ny modell. Gustav Lindqvist ville göra en dagsbåt som man kan segla ensam men där familjen också ryms med. Foto: Emma Strömberg.


Racingbåtar från 60-talet finns på mässan. Foto: Emma Strömberg.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter