Förflytta dig till innehållet

TPS vill ta större ansvar för Åbohallen – "Vi vill utveckla evenemangsutbudet i Åboregionen"

Johan Backas
Åbohallen sedd inifrån.

Johan Backas

Åbohallen. Foto: Johan Backas


TPS förhandlar om ett nytt hyresavtal för Åbohallen. Det nuvarande hyresavtalet går ut i juni 2020.
Ishockeyklubben vill nu ta ansvar för mer än bara ishockeyn som spelas i hallen. I ett pressmeddelande säger vd Santtu Jokinen att målsättningen är att utveckla evenemangsutbudet i Åbo.
– Vi vill erbjuda fler upplevelser i Åbohallen. Det finns stor potential för att utöka användningsgraden. Vi hoppas på att det nya avtalet ska vara klart den här våren, säger Jokinen.
I dagens läge hyr TPS in sig i delar av hallen av Kiinteistö Oy Turun Monitoimihalli, ett bolag som äger, förvaltar och hyr ut både Åbohallen och Kuppis ishall.
Fastighetsbolagets aktier ägs till cirka 60 procent av staden. Resterande aktier ägs av dem som verkar i hallens loge- och restaurangfastigheter. En del av logerna ägs av fastighetsbolaget.
Det här ger upphov till en situation där två organisationer (TPS och Turun Monitoimihalli) säljer samma typ av tjänster under matcherna.

TS: TPS vill ta över förvaltningen av hela Åbohallen

Santtu Jokinen vill inte kommentera för ÅU exakt vilka förändringar TPS vill ha med i det nya avtalet, på grund av att förhandlingarna ännu pågår.
Enligt tidningen Turun Sanomats uppgifter vill dock TPS helt ta över förvaltningen av hela Åbohallen. Det skulle innebära att ishockeyklubben också ansvarar för alla evenemang som ordnas.
År 2017 var hallen uthyrd för evenemang 87 dagar, av vilka 55 var ishockeyevenemang.
Enligt TS beräknas Åbo stad gynnas av en sån strukturförändring. I dagens läge betalar staden mer i skötselvederlag till Turun Monitoimihalli än vad man får av bolaget i hyresinkomster.
Samtidigt som TPS och hallbolaget förhandlar om ett nytt hyresavtal, så finns långt gångna planer på en ny ishall vid Bangården. Varför vill TPS ta på sig mer ansvar för Åbohallen i det här skedet, Santtu Jokinen?
– Vi är inte den aktiva aktören i planeringen av Bangårdens upplevelsecentrum och kan inte bara vänta på att den nya ishallen ska bli klar. Det är inte länge tills vårt hyresavtal går ut.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter