TPS vann igen – står bara en seger från en finalplats

Ishockeyspelare i båset
Josh Kestner släckte allt hopp för HIFK med sin påpassliga 3–0-balja i sista perioden. Foto: TPS

Semifinalerna i ishockeyligan mellan TPS och HIFK har tagit en synnerligen överraskande vändning. Efter Helsingforsarnas klara 4–1-seger i torsdags har Åbos stolthet studsat tillbaka, inte bara en utan två gånger.

Efter 3–0 på söndagen i hemmahallen står Åbolaget endast en seger från en närmast sensationell finalplats. TPS visade prov på en ytterst disciplinerad defensiv från första minuten till den sista. HIFK stångade sig förgäves blodiga mot en ogenomtränglig svartvit mur.

Det fanns en hel del nerver inbakade i bägge lagens spel i den mållösa första perioden. IFK var aningen mer spelförande part än TPS, men någon dominans från gästernas sida var det ingalunda tal om. Felpassningarna och puckförlusterna var överlag många, fast å andra sidan var försvaret väl samlat.

I andra perioden slog TPS till två gånger om. Först till kvarn var Lauri Pajuniemi som höll inne med ett skott tills Frans Tuohimaa i Helsingfors mål var skymd och knappt hann se något av pucken som for upp i nättaket.

Drygt tio minuter senare, då matchuret stannade på 36.14, fick äntligen förstecentern Juuso Pärssinen för allt sitt slut i slutspelet. Av ren slump hamnade pucken hos honom och överraskade Tuohimaa med ett direktskott. Fullträffen var Pärssinens första nånsin i playoff.

I den avslutande akten satte HIFK på ytterligare kol och pressade på för i första hand en reducering. Men TPS spelade ett mycket moget försvarsspel rätt igenom. Man undvek också att dra på sig utvisningar, en nog så viktig detalj om man vill vinna matcher mot IFK.

Det återstod inte mycket mer än sju minuter när Josh Kestner drygade ut ledningen till 3–0. Ruslan Ischakovs förarbete var av högsta klass, hjälten från förra mötet höll balansen ända till sista stund innan han lämnade över till guldhjälmen som gjorde det sista väldigt bra. Tuohimaa var utan chans.

Nästa och den eventuellt avgörande matchen lagen emellan spelas i morgon måndag med start klockan 16 i Åbohallen.

TPS–HIFK 3–0 (0–0, 2–0, 1–0)

I: –.

II: 24.47 Lauri Pajuniemi (Eemil Viro, Mikael Pyyhtiä) 1–0, 36.14 Juuso Pärssinen 2–0.

III: 52.46 Josh Kestner (Ruslan Ischakov) 3–0.

Utv: TPS 3×2 min, HIFK 4×2 min.

Mål/pp: T 0/2, H 0/2.

Mv: Karri Rämö T 6+11+10=27, Frans Tuohimaa H 3+10+11=24.

Skott: 46–49 (9–9, 24–21, 13–19).

Domare: Jani Luoma-aho–Kristian Vikman.

Planens lirare: Karri Rämö, TPS.