Förflytta dig till innehållet

TPS toppar tabellen – men tränaren har klart för sig vad som ännu måste förbättras

Teemu Saarinen
Ishockeytränare i spelarbåset
Jussi Ahokas tog över TPS-rodret inför den här säsongen och har tydligare riktlinjer i sitt spel än föregångaren Raimo Helminen.

Trots att såväl huvudtränaren som flera tongivande spelare bytts ut sedan fjolårets silversäsong toppar TPS hockeyligans tabell.

På de 13 matcher Åbolaget har spelat har det aldrig skiljt mer än två mål mellan lagen, och det endast tre gånger. Tio gånger har marginalen alltså varit bara ett mål.

Att TPS har lyckats knipa poängen i så många jämna matcher tycker nya tränaren Jussi Ahokas är ett bevis på spelarnas hängivenhet.

– Vi har lyckats bra med att bevaka ledningen i matchernas slutskeden, vi har spelat klokt. Dessutom har försvaret och målvaktsspelet fungerat bra, säger Ahokas.

Ingen i topp-30 i poängbörsen

Två TPS-spelare toppar ligans individuella statistik. Målvakten Andrei Karejev har den högsta räddningsprocenten med 93,13 procent.

Backen Ruben Rafkin toppar i sin tur utvisningsligan med sina 47 minuter.

Men i poängbörsen får man ta sig långt ner innan man hittar någon TPS-lirare. Rättare sagt till placering 39 där Mitch Hults står på sex mål och två assist.

Sägas bör att Juuso Pärssinen, som gjorde en runda till NHL:s försäsongsläger, gjort sex poäng på fem matcher.

– Vi har inte riktigt hittat skärpan i avsluten, och inte heller varit tillräckligt alerta på lösa puckar. Men skulle pucken studsat lite annorlunda och våra anfallare haft två eller tre poäng till hade de varit betydligt högre i poängbörsen, säger Ahokas.

Vad kan ni göra för att anfallsspelet ska bli bättre?

– Vi måste utnyttja hela anfallszonen, nu gör vi det lite trångt för oss. Dessutom kunde vi stundvis gå rakare på mål.

Efter en tuff inledning på säsongen med tätt mellan liga- och CHL-matcherna fick spelarna vara lediga i helgen. Den här veckan har laget kunnat träna bra inför helgens matcher.

Ahokas ser efter den lovande säsongsinledningen ingen orsak till att TPS inte kunde kämpa om ligaguldet på våren.
– Många spelare fick silver i fjol och är säkert hungriga att spela hem guldet den här gången.

Vad fick dig att komma till TPS och Åbo?

– Möjligheten att göra TPS till en storklubb igen. Här finns många lovande juniorer och hockeyn i staden upplever ett lyft igen.

TPS möter på fredag Ässät på bortaplan, och på lördag HPK i Åbohallen klockan 17.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter