Förflytta dig till innehållet

TPS rycker i ligatäten

Hellyckad afton. TPS svenske backförstärkning Lucas Ekeståhl sköt sitt första ligamål och bidrog ytterligare till segern med två assist. Foto: Liiga/Europhoto/Jukka Rautio


ISHOCKEYLIGAN
Europaäventyret i CHL tog slut på tisdagen men hemma i den finländska ligan fortsätter TPS storligen att imponera. Pelicans, ett anonymt gäng som Åbolaget haft väldiga problem med under de senaste säsongerna, fick för andra gången i höst stryka på foten efter siffrorna 1–4 på fredagen i Lahtis.
Då första kedjan, som i och för sig är försvagad på grund av toppcentrarna Ilari Filppula och Éric Perrin går skadade, steg två svenska nyförvärv fram och ordnade en ny trepoängare för de svartvita.
Backen Lucas Ekeståhl Jonssons 2–1-kasse i slutet av andra perioden betydde både segermål och hans första fullträff i ligan. Erik Nyström, som i första perioden gått bet på ett straffslag, revanscherade sig i följande akt med två målgivande passningar.
Även Ilkka Pikkarainen hade en bra kväll med poängen 1+1. I tredje perioden såg Petrus Palmu och Otto Nieminen till att poängen åkte med laget hem till Åbo. Deras mål kom inom loppet av 37 sekunder och innebar gonatt för pelikanerna.
Mellan stolparna var igen Oskari Setänens utmanare om förstaspaden, Rasmus Tirronen, säkerheten personifierad.
Då både Kärpät och JYP förlorade sina matcher ökade TPS sitt försprång i tabelltoppen till fyra respektive fem poäng till konkurrenterna från Uleåborg och Jyväskylä. Samtidigt är ligaledarnas poängsvit från starten av säsongen uppe i tretton raka matcher. Det är länge sen – om ens nånsin – som TPS accelererat så snabbt som man gjort i höst.
I morgon lördag med nedsläpp klockan 18.30 i Åbohallen spelar TPS sin 95-årsjubileumsmatch mot Helsingfors IFK.
Pelicans–TPS 1–4 (0–0, 1–2, 0–2)
I:
4.18 Erik Nyström straffmiss.
II: 25.02 Ilkka Pikkarainen (Nyström, Lucas Ekeståhl Jonsson) 0–1 (pp), 29.04 Vadim Pereskokov (Stefan Lassen, Aleksi Rekonen) 1–1, 38.54 Ekeståhl Jonsson (Nyström, Pikkarainen) 1–2.
III: 53.22 Petrus Palmu (Ekeståhl Jonsson, Lauri Pajuniemi) 1–3 (pp), 53.59 Otto Nieminen 1–4.
Utvisningar: P 6×2 min, T 6×2 min.
Mål/powerplay: P 0/6, T 2/6.
Målvakter: Janne Juvonen P 8+5+5=18, Rasmus Tirronen T 9+6+6=21.
Skott: 34–42 (11–13, 12–13, 11–16).
Domare: Mikko Kaukokari–Jari-Pekka Pajula.
Publik: 4041.
Planens lirare: Lucas Ekeståhl Jonsson, TPS.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter