Förflytta dig till innehållet

TPS nya svenskduo vill hjälpa klubben att ta ett ordentligt steg framåt

ishockeyspelare.
Ishockeyspelare.

Säsongen i TPS kommer bli Oliver Bohms första utomlands. Hittills är det åstranden som varit favoriten i den nya hemstaden. Foto: HC TPS

Golvet in till TPS omklädningsrum i Gatorade Center har fram till den stundande säsongen varit väl nött.

Två av de svartvitas nya spelare är de svenska backarna Oliver Bohm och Johan Ivarsson, som båda två nu kommer göra sina första säsonger utanför hemlandets gränser.

Formen är bra inför ligasäsongen, som är schemalagd att starta den första oktober. Sommaren har i båda spelares ord varit lång och till viss del osäker i och med de rådande omständigheterna. För Frosta HC-fostrade Ivarsson har sommarens fokus legat på att träna.

— Jag har på alla sätt försökt bli bättre. Snabbare, starkare och mer uthållig, säger Ivarsson.

Ny utmaning

Backen som under de drygt två senaste säsongerna representerat SHL-klubben Färjestad BK, ser flytten till Åbo som en rolig utmaning.

TPS visade tidigt intresse och de svar han fick gällande hur han kunde utnyttjas i spelsystemet kändes lockande.

— Redan i ett tidigt skede av diskussionerna kändes projektet intressant. Vi pratar om en stor och professionell klubb, så jag har hittills varit riktigt nöjd, säger Ivarsson.

Acklimatiseringen i den nya klubben har också förlöpt över all förväntan. Det samma gäller för staden, som Ivarsson inte har något negativt att säga om.

Standarden på ligaspelet har Ivarsson ingen desto större koll på, men han tycker laget tränat på bra och att de är redo för säsongen.

— Jag tycker vi har ett spännande ungt och skickligt lag på fötter. Bara vi får pusselbitarna på rätt plats har vi alla möjligheter att ta oss hur långt som helst, säger Ivarsson.

I rinken är backen i sina egna ord en spelare som gillar att spela fysiskt. Under säsongens lopp hoppas han på att utvecklas offensivt.

— Fram för allt är ju min uppgift ändå att spela stabilt hemåt. Sedan gillar jag också att smälla på vid sargkanterna, så jag är väldigt ivrig över att få dra igång säsongen, säger Ivarsson.

ishockeyspelare.

Johan Ivarsson ser TPS som en ny och rolig utmaning. Foto: HC TPS

Stormtrivs i Åbo

För Färjestad BK fostrade Oliver Bohm har tiden allt sedan mitten av juli, tillbringats i Åbo. Med flickvännen har de bland annat försökt göra utflykter i närområdet samt i den nya hemstaden, som Bohm har stormtrivts i.

De första kontakterna mellan spelaren och TPS ägde rum i slutet av maj, då klubbens spelarkoordinator Tomi Kallio ringde och meddelade om de svartvitas intresse.

— Känslan har egentligen varit positiv hela tiden. Det kändes nu som om det var rätt läge att bryta mönstret och pröva på något nytt, säger Bohm.

Andan i laget har också varit positiv och Bohm anser att spelarna drar i samma snöre. Under den senaste tiden har det tränats två till tre gånger om dagen.

— Killarna har bitit ihop och kört på bra. Trots att det personligen ännu är mycket nytt både på och utanför isen, så har inledningen känts riktigt bra, säger Bohm.

Likt landsmannen har inte heller Bohm någon större koll på den finska ligan, men backen anser att spelet löpt på bra i träningsmatcherna.

På isen vill han under säsongens lopp se ett hårt arbetande TPS.

— Vi ska vara svåra att spela mot. De senaste säsongerna har jag förstått att ha varit lite motiga, men vi vill nu ta ett ordentligt steg framåt, säger Bohm.

På planen kan Åbopubliken i Bohm förvänta sig en back som är stabil i egen zon och som tillför positiv energi.

— Det är i defensiven jag har mina styrkor. Att döda minuter i slutet av matchen, spela box-play och ge en säker första passning. Det ska bli riktigt roligt att nu få dra igång säsongen, säger Bohm.

 

Johan Ivarsson

Ålder: 25 år.

Hemort: Höör, Sverige.

Spelposition: back.

Moderförening: Frosta HC.

Tidigare klubbar: Malmö Redhawks, IK Pantern, Färjestad BK.

Favoritplats i Åbo: åstranden.

Gör på fritiden: umgås med lagkamrater och spelar TV-spel.

Roll i omklädningsrummet: sprider positivitet.

Hurdan person är Oliver: glad.

 

Oliver Bohm

Ålder: 28 år.

Hemort: Karlstad, Sverige.

Spelposition: back.

Moderförening: Färjestad BK.

Tidigare klubbar: Färjestad BK, IFK Munkfors, Frölunda HC, Almtuna IS, Borås HC, IK Oskarshamn, BIK Karlskoga, Malmö Redhawks, Växjö Lakers HC

Favoritplats i Åbo: åstranden.

Gör på fritiden: golfar och gillar att göra utflykter med min flickvän.

Roll i omklädningsrummet: lätta upp stämningen med ett gott humör och små pikar.

Hurdan person är Johan: ledarskapsegenskaper, glad och initiativtagande.

 

Dela artikeln

En kommentar: “TPS nya svenskduo vill hjälpa klubben att ta ett ordentligt steg framåt

  1. Mika M.K. Reinikainen skrev

    Hoppas det ordnas snart allt mera ishockey och innebandy på svenska för barn, unga och för oss lite äldre gubbar också här i Åbo. Alltså för dem som vill själva spela.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter