Förflytta dig till innehållet

"TPS kändes rätt direkt" – svenska nyförvärv trivs i både klubben och staden

Svenskarna Lucas Ekeståhl Jonsson och Erik Nyström är två av TPS nyförvärv för den pågående ligasäsongen. Båda kommer närmast från Allsvenskan, den svenska nästhögsta nivån.
– Att Henrik Tallinder som också är svensk spelar här hade ingen inverkan på mitt beslut att skriva kontrakt för TPS. Men när jag väl kom hit till Åbo har det underlättat att ha någon här som pratar samma språk och vet hur allt fungerar i klubben, berättar Lucas Ekeståhl Jonsson.
– Dessutom är det ju positivt att vi är två svenskar som kom samtidigt, påpekar Ekeståhl Jonssons klubbkamrat Erik Nyström.
Likt fjolårets succésvensk Erik Thorell var det inför säsongen fråga om två ganska okända namn för den finska hockeypubliken. Thorell kom också han som doldis från Allsvenskan men slutade på tredje plats i skytteligan och gick därefter vidare till Helsingfors IFK.
Årets nyförvärv har ännu inte nått riktigt samma höjder, men ser man på statistiken har de lyckats vika varsin viktig plats åt sig i TPS trupp. Om man får tro dem själv är formen också stigande. Backen Ekeståhl-Johnsson har spelat i nästan varje match. Vänsterforwarden Nyström har missat några matcher på grund av feber, men annars fått tid på isen. Då stjärnspelarna Perrín och Filppula saknats på grund av skada har Nyström under de senaste matcherna klivit fram. Hittills har han stått för tre mål och åtta assist.
– Jag är ju en offensiv spelare och ska vara giftig framåt. Samtidigt tycker jag att mitt defensiva spel också har utvecklats under hösten. Jag ligger bra till i plus/minus-statistiken , och det är ett kvitto på att jag hjälper laget att hålla tätt bakåt också, säger Nyström.
– Jag är nöjd med hur mitt spel ser ut nu och det har blivit bättre och bättre under hösten. I början var det lite knackigt och jag fick jobba mig in i laget. Jag började som lite av en allroundspelare, men jag vill spela power play och skapa chanser framåt. Det känner jag att jag fått göra på senaste tiden, berättar Ekeståhl Jonsson.
Motsvarar hösten de förväntningar ni hade när ni kom hit?
– Jag tycker åtminstone att jag har svarat på mina egna förväntningar, inte bara i fråga om poäng utan spelmässigt också, säger Nyström.
TPS ligger i skrivande stund innan fredagens omgång på en andra plats i tabellen med två matcher färre än ligaledarna Kärpät. Om allt klaffar är svenskarna överens om att TPS slåss om guldet. Enligt Ekeståhl Jonsson har de förmågan att vinna matcherna också då spelet inte är hundraprocentigt. Finska ligan ser de som mer fartfylld än vad de är vana med från tiden i Sverige. Lite mer fysisk än SHL, anser Nyström som har erfarenhet av spel i den högsta svenska ligan.
– Finska ligan är ett steg uppåt. Jag ville upp ett snäpp från Allsvenskan och TPS kändes rätt från början, säger Nyström och får medhåll av Ekeståhl Johnsson.
– Slutmålet för mig är förstås NHL, men TPS är ett bra stopp på vägen, menar han.
Duon är bekant med varandra sen tiden före TPS, även om de då spelade mot varandra. Norrlänningen Ekeståhl Jonsson kommer närmast från Umeåklubben Björklöven och Stockholmsbördige Nyström från Malmöklubben IK Pantern. Här i Åbo umgås de mycket på fritiden.
– Det blir ju mycket tid i ishallen förstås, men vi hänger en hel del när vi har tid över, bland annat på caféerna vid ån, säger Ekeståhl Jonsson.
– Jag trivs bra här i Åbo. Det är en trevlig stad, så jag kan nog tänka mig att spela här en längre tid. Vi har våra flickvänner här också och de trivs bra med att umgås, berättar Nyström.
Spelar det någon roll att det finns en svenskspråkig minoritet här när man kommer hit som svensk?
– Det känns ju mer som hemma i Sverige än Lahtis eller nåt sånt ställe inåt landet, just när det finns ett svenskt universitet och man hör folk som pratar svenska. Det är inte jätteviktigt för oss som kommit hit för att spela hockey, men ändå skönt till exempel då man går ut och äter. Det underlättar att få snacka svenska, säger Nyström.
Lucas Ekeståhl Jonsson

  • Född 1996
  • Kommer från Umeå
  • Spelar som back
  • Har spelat i IF Björklöven

Erik Nyström

  • Född 1993
  • Kommer från Stockholm
  • Spelar som vänsterforward
  • Har spelat i IK Pantern, Timrå IK, IK Oskarshamn, Medvescak Zagreb, Hamilton Bulldogs, Karlskrona HK och Modo

 

Lucas Ekeståhl Jonsson och Erik Nyström. Foto: Fredrik Häggman


Fredrik Häggman
fredrik.haggman@aumedia.fi

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter