Förflytta dig till innehållet

TPS ännu utan poängförlust på hemmais

Jasper Lindsten. Två nya poäng i segern över Kärpät och utsedd till rinkens etta. Foto: Johan Backas

ISHOCKEYLIGAN

Ett ledningsmål för Kärpät efter den första perioden var inte tillräckligt för gästerna från Uleåborg att plocka med sig några poäng från Åbo på fredagskvällen. TPS vann med 4–2 (0–1, 1–0, 3–1) och fortsätter med full pott också efter fjärde hemmamatchen.

Samtidigt tog de svartvita över andra platsen av Kärpät. Endast JYP har samlat mer poäng i upptakten av ligasäsongen.

Kärpät inledde bäst och hade en bräcklig 1–0-ledning med sig till den första periodvilan efter att Miska Humaloja vid 10.57 brutit dödläget.

I andra perioden utjämnade TPS genom Jasper Lindsten i powerplay. Inledningen i sista akten var vass från hemmalagets sida. Inom 23 sekunder gav Patrik Virta och Henrik Tallinder ett 3–1-försprång som höll tiden ut.

Visserligen kom Jani Hakanpää åt att reducera men åtta sekunder före slutsummern fastställde Éric Perrin slutsiffrorna i tom bur. Hans första kedja med Lindsten och lagkaptenen Tomi Kallio på kanterna spelade precis som mot Pelicans på tisdagen en avgörande roll då underläge förvandlades till seger.

I målet fortsätter Oskari Setänen sina säkra takter. Han bokfördes för 25 räddningar – lika många som kollegan Veini Vehviläinen i Kärpätkassen. Med det viktiga undantaget att Setänen släppte en puck mindre förbi sig.

TPS möter JYP på bortais i Jyväskylä i morgon lördag. Nästa vecka väntar två hemmamatcher; mot HPK på torsdag och Lukko på lördag.

TPS–Kärpät 4–2 (0–1, 1–0, 3–1)
I:
3.26 Teemu Väyrynen misslyckat straffslag, 10.57 Miska Humaloja (Teemu Kivihalme, Aleksi Mäkelä) 0–1.
II: 28.12 Jasper Lindsten (Tomi Kallio, Éric Perrin) 1–1 (pp).
III: 41.39 Patrik Virta (Petrus Palmu) 2–1, 42.02 Henrik Tallinder (Ilkka Heikkinen, Elias Karvonen) 3–1, 50.32 Jani Hakanpää (Nicklas Lasu, Kivihalme) 3–2, 59.52 Perrin (Lindsten) 4–2 (pp, tm).
Utvisningar: T 3×2 min, K 4×2 min.
Mål/powerplay: T 2/4, K 0/3.
Målvakter: Oskari Setänen T 8+10+7=25, Veini Vehviläinen K 7+7+11=25 (borta 59.34–59.52).
Skott: 48–43 (17–13, 13–15, 18–15).
Domare: Antti Boman–Jari-Pekka Pajula.
Publik: 4885.
Planens lirare: Jasper Lindsten, TPS.