Förflytta dig till innehållet

Torgparkeringsbygget stoppas igen på grund av nya marksänkningar

Grävarbetet stoppades igen. Foto: Kim Lund


På torsdagseftermiddagen beslöt byggnadsinspektionen att stoppa bygget av torgparkeringen under Salutorget.
Marken hade börjat sjunka på en annan byggarbetsplats vid Åbo Salutorg i hörnet av Köpmansgatan och Universitetsgatan. Byggarna där tog kontakt med byggnadsinspektionen när de märkte att marken hade börjat sjunka.
Den byggplatsen har inget att göra med bygget av parkeringshallen under Salutorget. Men det är troligt att marksänkningen är orsakad av parkeringsbygget.
Leena Salmelainen som är övervakningschef vid Åbo stad berättar att bygget av parkeringshallen har stoppats tillfälligt i väntan på en utredning av entreprenören.
– Det är ett så omfattande byggprojekt att marksänkningen kan bero på många olika faktorer. Nu väntar vi på en utredning om vad som orsakat marksänkningen innan arbetet kan återupptas.
Det var bara drygt en vecka sedan som bygget av torgparkeringen kunde dra igång igen. Då hade arbetet stått stilla i ett par veckor medan byggnadsinspektionen väntade på utredning om marksänkningar, som den gången gällde Eriksgatan.

Byggnadsinspektionen gör täta granskningar

När bygget återupptogs förra gången kom Åbo stad överens med entreprenören Skanska om regelbundna inspektioner på byggplatsen. Salmelainen berättar att de under den senaste veckan redan har hunnit hålla flera möten. På måndag ska de hålla nästa möte om samarbetet kring byggprojektet och hur informationen löper mellan de olika instanserna.
– Eftersom det under den senaste tiden har dykt upp olika överraskningar har vi ansett att det är bäst att hålla täta möten.
Salmelainen säger att situationen säkert kommer att lugna sig om en tid och att de då kan återgå till att ha möten mellan byggnadsinspektionen och entreprenören en gång i månaden, vilket ursprungligen var tänkt.
Turun Sanomat skrev först om att torgparkeringsbygget stoppats.
Läs också:
Byggnadsinspektionen ger grönt ljus till att fortsätta bygget av torgparkeringen
Arbetet med torgparkeringen står stilla – byggnadsinspektionen väntar ännu på utredning

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *