Förflytta dig till innehållet

Torgparkeringen i Åbo står halvtom – ”Människor verkar inte veta att parkeringen är öppen”, säger vd

Arkiv/Monica Forssell
En infart till en parkeringshall.
Parkeringshallen under torget har varit öppen i snart ett år trots att området kring torgparkeringens infart fortfarande en byggarbetsplats.

Turun toriparkkis vd, Jari Pölönen är förvånad. Det verkar som att människor som behöver parkera i centrum inte vet att parkeringshallen under torget är öppen.

Ändå är det snart ett år sedan som torgparkeringen öppnade och sedan mitten av december i fjol har man alltså kunnat parkera sin bil under Salutorget. Detta trots att Salutorget självt fortfarande är en enda stor byggarbetsplats.

– Vi får fortfarande höra att folk inte förstår att parkeringshallen är öppen då arbetena ovanför jord ännu pågår, säger Pölönen. Att det är så här har nog kommit som en överraskning för oss.

En parkeringshall med gott om utrymme. Arkiv/Monica Forssell
Det finns gott om utrymme i parkeringshallen under Salutorget. Antalet parkeringsplatser är totalt 620.

Torgparkeringen och torgrenoveringen har fått mycket publicitet men det här har tydligen inte fått bilisterna att ta den nya parkeringshallen till sitt hjärta.

Enligt Pölönen har dålig skyltning också inverkat negativt. I september dök dock en tavla som informerar om lediga parkeringsplatser upp i Aningaisbacken och under den senaste tiden har ett litet uppsving i besökarantalet märkts av.

En gata i en stad. Monica Forssell
På Aningaisgatan blir bilisterna nu påminda om att det går att parkera i parkeringshallen Toriparkki på Universitetsgatan.

Pölönen vill inte berätta hur mycket parkeringshallen används men medger att den inte varit full en enda gång sedan strax före jul i fjol då hallen öppnades och man fick parkera gratis i hallen.

Att man inte har uppnått målsättningarna, står klart. Men många lediga platser är inte enbart något negativt.

– Vi vill ju att människor ska kunna lita på att det alltid finns plats under torget, påpekar Pölönen.

Coronaepidemin är största boven

Enligt Pölönen är det inte bara okunskap och dålig skyltning som bidragit till att det lyst så mycket grönt i parkeringshallen.

Den största orsaken är coronaepidemin som gjort att färre än normalt rört sig i Åbo centrum. Coronaeffekten har man märkt av också i grannhallen Louhi.

Aimo Park ger inte heller ut siffror på hur flitigt parkeringshallen används men så mycket säger vd Juha Sirelius att det var tyst i våras. Öppnandet av torgparkeringen har enligt Sirelius tillsvidare inte synts i Louhis siffror på något sätt.

Louhi har drygt 600 parkeringsplatser i sin parkeringshall i centrum och torgparkeringen har 620 platser.

Inte fråga bojkott

Att det skulle finnas människor som av princip inte parkerar under Salutorget, kanske för att de motsatt sig själva bygget, tror Pölönen inte.

– Nej det handlar det inte om. Tvärtom besöks parkeringshallen av många sådana människor som säger att de i tiderna motsatt sig parkeringsbygget men nu är nöjda över att det är lätt att parkera i centrum, säger Pölönen.

Dela artikeln

9 kommentarer: “Torgparkeringen i Åbo står halvtom – ”Människor verkar inte veta att parkeringen är öppen”, säger vd

 1. Mattias Lundell skrev

  Varför skulle folk parkera nere i grottan när det går att parkera billigare närmare platsen du ska till? Jag parkerade där en gång när jag skulle på bio. Det kostade 10€, och när vi kom för att hämta bilen var vi och många andra utlåsta, och tvingades ringa supporten för att komma åt våra bilar. Vem kommer på iden att stänga en parkeringsgrotta kl 20!? Varför alls ha låsta dörrar när man kan traska in via bilinfarten när som helst om man faktiskt ”måste” in dit? Idioti på hög nivå. Sen är VDn förvånad att ingen parkerar där – har han alls kollat upp priserna och omständigheterna kring grottan? Det ringde inga klockor om det var fullt när det var gratis och sen blev det tomt då det började kosta? Vet inte om han låtsas vara dum eller faktiskt är det 🙁

  Jag tycker däremot att det är jättebra att det är dyrt att parkera i centrum. Det uppmuntrar folk att ta buss istället. Däremot förstår väl vem som helst att man måste förbjuda det äckliga vägparkerandet om allmänheten ska börja köra ner i en grotta för att parkera dyrt.

 2. Reima Suomi skrev

  Koko tori osataan panna uusiksi, mutta ei tiedetä miten muotoillaan parkkihallien sisäänkäyntejä. Sisäänajon tulee olla houkutteleva, tilava, hyvin valaistu ja kutsuva. Nythän tuo on aivan keskeneräisen näköinen, ei valoja, ja kuvassa ovetkin näyttävät ihan väliaikaisilta pressuilta. Parasta olisi pitää sisäänajo ilman ovia. Liian ahdas tuo sisäänajo näyttää kaikkineen olevan, sitä ei voine valitettavasti voi korjata. Kirkkaat valot heti asennukseen.

 3. Rainer Erlund skrev

  Kanske folket skulle använda parkeringen ifall den hade lite mer rimligt pris. Nu är det ju hutlöst dyrt att parkera där.

 4. Jarl Ahlbeck skrev

  Folk har vant sig av med att köra in till centrum. På Mylly och Skanssi mm. finns allt, eller så på nätet. Dessutom går det ju bussar.

 5. Ola Lindholm skrev

  Nåja, jag har numera alltid parkerat i Torgparkeringen. Den är ljus, gott om utrymme mellan bilarna, modernt och korrekt betalningssätt och trots byggnadsverksamheten på torget så går det bra att komma upp och ner.

 6. Bo Lundenius skrev

  Varför klappa ömt på kinden. När hela projecktet var en tvånggjord fälla för almenhäten
  och tillhöiden av alt talades ej om den omvälvning åvan ytan på torget som nu pågår med stora överlops kostnader.
  Åboborna känner sig bedragna.

 7. ÅU skrev

  Hej Clara! Tack för responsen. Det finns säkert orsak att återkomma till parkeringshallen under Salutorget och hur flitigt den används. Också Aimo Park (Louhi) uppger att fler parkeringsplatser än normalt har stått tomma under epidemin. Att nu, på basis av besökarantalet under epidemin, dra slutsatser om huruvida det var klokt eller inte att bygga parkeringsplatser under Salutorget kunde också uppfattas som ett försök att vinkla ärendet. Mvh Monica/ÅU

 8. Clara Puranen skrev

  Förslag till alternativ rubrik och ingress:
  Torgparkeringen blev en flopp.
  Vd anklagar Åboborna.
  Artikeln är mer än lovligt vinklad till vd Jari Pölönens fördel. Här kommer ingen annan till tals och han får citerade dem som är nöjda.
  Med tanke på hur mycket rabalder det varit kring detta bygge skulle det vara på sin plats med en djupare granskning.
  Sorry Monica, men nu tycker jag det gick lite fel här.

 9. Patrik Boström skrev

  Vad var det jag – o många andra – sa? Rätt åt dom, ONÖDIGA gropgrävare! Om de också kunde ersätta skadorna på Ortodoxa kyrkan – o annat – som de LOVAT.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter