Förflytta dig till innehållet

Torgparkeringen får bygglov

Kanske det blir en torgparkering tros allt? Foto: Timur Yilmaz


Byggandet av torgparkeringen i Åbo har tagit ett stort steg framåt. Byggnadsnämnden i Åbo beviljade på torsdagskvällen bolaget Turun toriparkki bygglov för projektet.
Lovet beviljades med rösterna 8–5.
Innan nämnden kom till den avgörande omröstningen föreslog Sannfinländarnas Jouko Laakso att bygglovsansökan skulle bordläggas, men med rösterna 9–4 beslöt nämnden fortsätta behandlingen.
De gröna, en från Vänsterförbundet samt Sannfinländarnas Laakso ville att bygglovsansökan skulle förkastas, men majoriteten med Centern, SDP, Samlingspartiet och den andra ledamoten från Vänsterförbundet avgjorde omröstningen till torgparkeringens fördel.
Byggnadsnämnden ställer flera krav innan bygget av torgparkeringen får påbörjas. Bland annat krävs en geoteknisk plan som ska garantera att inte den ortodoxa kyrkan på Universitetsgatan tar skada av projektet.
Nämnden förutsätter också att det utförs arkeologiska utgrävningar enligt fornminneslagen innan byggnadsarbetena inleds. Den långa listan på villkor innehåller också bland annat krav på sprinklersystem och en utredning över parkeringens inverkan på närområdets grundvatten. Dessutom ska färgen på körrampernas fasader godkännas av stadsbildsarkitekten.
LÄS OCKSÅ: Tre anmärkningar när torgparkering i Åbo ska behandlas

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter