Förflytta dig till innehållet

Torgkulturen lever och frodas i Salo – "Det är nog Finlands bästa torg"

Foto över ett torg där folk rör sig mellan stånden. Framme i bilden ser man gröna örter i krukor.

Foto över ett torg där folk rör sig mellan stånden. Framme i bilden ser man gröna örter i krukor.

Varje sommartorsdag ordnar föreningen Salonsuvi kvällstorg på Salos torg. Foto: Patricia Torvalds.


Trots att torgkulturen på många håll blivit lidande så har Salos torg förblivit populärt.
År 2016 valdes Salo torg till Finlands bästa och charmen verkar hålla i sig för torget kryllar av folk då ÅU besöker det.
I år har Saloborna samlats till kvällstorg under sommartorsdagarna i 37 år.
– Stämningen är riktigt bra, det är inte utan orsak som torget valts till Finlands bästa, säger Anne Koskinen som besöker torget regelbundet.
En kvinna i en orange säkerhetsväst lär in i kameran.

Tarja Hiltunen fungerar som Suvisalos ordförande och hon springer från plats till plats och ser till att allt fungerar som de ska under kvällstorgen. Foto: Patricia Torvalds.

Bjuder på kända inhemska artister

Utöver traditionella varor som förknippas med sommartorg som bär, ärter och blommor kan den som besöker torget i Salo en torsdagskväll få massage av stadens vårdpersonal, göra läckra loppisfynd eller lyssna till någon av de artister som uppträder på torgets scen.
Under sommaren får besökarna bland annat njuta av uppträdanden från framträdande inhemska artister som Anne Mattila, Olavi Uusivirta, Vesta och Teflon Brothers.

En liten pojke sitter ute på ett torg och spelar på en synt.

Eetu Garza, sju år, underhöll torgbesökarna med pianomusik. Många förbipasserande kunde inte motstå Garzas charm och droppade sina småmynt i musikerns hatt. Foto: Patricia Torvalds.

Talkoandra krävs

Det är föreningen Suvisalo som med hjälp av sponsorer ordnar kvällstorgen.
– Det är en kliché men det här är Salobornas vardagsrum, säger Suvisalos ordförande Tarja Hiltunen som närvarar vid varje kvällstorg och ser till att allting rullar på smidigt.
– Det krävs folk som är tillräckligt tokiga för att göra det här gratis vid sidan om sina arbeten, säger Hiltunen som själv arbetar som journalist.

En äldre dam står vid ett bord där ett utbud av hattar finns framställt. Tre mannekäng huvuden med olika hattar på står på bordet.

I cirka tjugo år har Marjatta Lehtovaara sålt hattar på Salos torg. Foto: Patricia Torvalds.

Kära barndomsminnen från torget

För många har torget ett sentimentalt värde. Det är en plats där många besökare själv spenderat mycket tid som barn och som äldre vill de ge sina egna barn samma upplevelser.
Eeva Seppälä sommarjobbar med att sälja bär på torget och hon hör till dem som besökt torget sen barnsben.
– Vi besökte alltid kvällstorget med mina far- och morföräldrar och nu då jag arbetar här har jag lärt mig att uppskatta det arbete som torgförsäljarna gör, säger hon.

En man sitter i en stol och blir masserad av en kvinna. I bakgrunden rör sig människor.

Liisa Reima arbetar inom vården men på torsdagskvällarna samlas hon och hennes kolleger på torget för att massera besökarna. Marko Hakala besöker torget alltid då han kan och kommer ofta för att få lite massage. Foto: Patricia Torvalds.

Folk i alla åldersgrupper drar sitt strå till stacken

Även många av dem som arbetar på torget kommer tillbaka år efter år.
– Det här är en riktigt trivsam plats, säger Marjatta Lehtovaara som sålt virkade mössor med jordgubbsmönster på torget i 20 år.
Men alla som är på plats för att sälja har inte lika lång erfarenhet som Lehtovaara. Av dem som deltar i loppmarknaden är ett stort antal barn och unga och Seppälä är långt i från den enda unga bärförsäljaren på plats.

En ung kvinna står i ett bärförsäljningsstånd och skyfflar in ärtskidor i ett mått.

Eeva Seppälä trivs utmärkt med sitt sommarjobb som bärförsäljare, den goda stämningen bland kollegerna och de trevliga kunderna tilltalar henne. Foto: Patricia Torvalds

Artisterna lockar mycket folk

För många är det artistuppträdandena som är orsaken till att man besöker torget. Redan två timmar innan Anne Mattila intar scenen är så gott som alla sittplatser tagna, och desto mer klockan blir desto fullare blir området runt scenen.
För Ada Nygård och Hugo Pylkkö är det sommarens första besök vid kvällstorget.
– Vi kom för att se Anne Mattila, skrattar ungdomarna och konstaterar att de nog ska försöka besöka torget oftare nu då de har sommarledigt.

En kvinna och en man äter grillkorv på ett torg. Båda skrattar och i bakgrunden rör sig folk och runt dem finns torgstånd.

Anne Koskinen och Perttu Ylitalo såg framemot Anne Mattilas konsert. Paret bor nära torget och besöker det så gott som varje vecka. Foto: Patricia Torvalds.


En ung pojke och flicka står i en människomassa.

Kvällstorget lockar folk i all åldrar. För Hugo Pylkkö och Ada Nygård är det första gången för i år som de besöker kvällstorget. Foto: Patricia Torvalds.


En scen och framför scenen publik.

Då Anne Mattila klev på scenen lugnade torgmyllret ner sig. Foto: Patricia Torvalds.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter