Förflytta dig till innehållet

Torbjörn Kevin: Ett mycket, mycket exceptionellt val

Arkiv/Anja Kuusisto
Valsedel läggs i valurna

Arkiv/Anja Kuusisto

Rösten faller. Foto: Anja Kuusisto


— Oj herregud vilken kväll, utbrister Torbjörn Kevin, ÅU:s tidigare chefredaktör och statsvetare.
— Det här valet är mycket mycket exceptionellt, fortsätter Kevin, och eftersom det är så exceptionellt är det skäl att betona att vi för det här samtalet när Yle:s prognos är gjord, klockan är lite i tio på kvällen. Mycket kan ännu förändras, trots att 70 procent av rösterna har räknats.
Det exceptionella ser Kevin bland annat i att SDP som så länge i enkäterna hade ett fem procents försprång nu ser att vara ett parti av tre partier vars andel är över 17 procent.
— Det är en knallsensation att SDP:s försprång har försvunnit. Man kan fråga sig varför Saml behåller positionerna då Centern gör ett så dåligt val, de båda bärande regeringspartierna. Men en förklaring här är att Juha Sipilä vände de egna ryggen redan från början, redan i sina ministerval, såsom Anne Berner. Han förde partiet in i en marknadsorienterad riktning som väljarna på landsbygden inte kände sig hemma i.

Torbjörn Kevin. ÅU-foto


— Petteri Orpos något kamreraktiga attityd har gått bättre hem hos Samlingspartiets väljare, säger Kevin och menar att då Sipiläs budskap inte kändes rätt bland de trogna C-väljarna valde de sofflocket eller möjligen Sannf, medan Orpo och Saml:s väljare hoppade på det tåg Orpo stakade ut.
— Att Sannf ser ut att ha en sådan framgång bygger på två element: De behövde inte enbart ta fram invandrarkritiken, de använde sig av klimatnationalismen. Och det andra är Jussi Halla-ahos framträdande i tv-debatterna, han har varit lysande. Lugn, analytisk, något helt annat än Timo Soini var, och det här valet är den definitiva förlusten för Soinis arv.

”Fantastiskt jobb av SFP”

I Egentliga Finlands valkrets ser SFP ut att behålla sitt mandat, vem det går till är ännu osäkert.
— Det är fantastiskt och värt att gratulera SFP om det lyckas, säger Kevin. Oddsen var inte så goda.
Kevin jämför med SFP i Vasa valkrets där det fanns en given sakfråga som engagerade, jouren i Vasa.
— Något sådant fanns inte här, men mobiliseringen och aktiviteten på fältet ser ut att ha lyckats.
 
 
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter