Förflytta dig till innehållet

Toppenstämning på marknaden i Nagu-Skärgårdens skördefest fick fart på folket

Full rulle på Skärgårdens skördefest i Nagu. Foto: Kim Lund


Marknadsstämningen var på topp då den redan traditionella Skärgårdens skördefest ordnades i Södra hamnen i Nagu på lördagen.
I båsen fanns lokalproducerade mathantverk att välja och vraka mellan: honung, fisk, limpor, saft och sylt, bara för att nämna några exempel.

Mats Eriksson säljer nötkorv åt Edgar Adolfsson. Foto: Kim Lund


Hvit gårds korvar hade strykande åtgång och redan en dryg timme efter att marknaden öppnade hade Mats Eriksson nästan slut på korvarna.
— Första korven sålde jag genast klockan 10 då marknaden öppnade och nu börjar det vara slut. Det här är ett bra tillfälle att marknadsföra sig och visa sina produkter, säger Eriksson som förutom korvarna har bland annat honung, vindruvor och eget spannmål i sortimentet.
Helena och Edgar Adolfsson har bott i Nagu, men är nu Pargasbor . De har sommarstuga i Nagu och för dem har skördefesten blivit en tradition.
— Det hör till att komma på marknaden och träffa bekanta.
Vad smakar korvarna?
— De smakar bra, det är mycket kött i dem.

Smakar gott, säger Edgar och Helena Adolfsson om Hvit gårds korvar. Foto: Kim Lund


En bit från Eriksson står Cynthia Brunow och Päivi Kuntze från Houtskär.
De marknadsför Houtskär genom att sälja den nyutkomna boken ”Utan potatis-ingen mat” som beskriver potatisens historia och olika användningsändamål, samtidigt som den ger en överblick av Houtskärs lokalhistoria i form av text och bilder.

Cynthia Brunow och Päivi Kuntze. Foto: Kim Lund


Texten har skrivits av Brunow.
— Houtskär är den bästa platsen i världen och jag ville komma på  ett nytt sätt att marknadsföra orten som jag älskar. Houtskär har världens bästa potatis så det fick bli en bok om potatis.
Boken innehåller också recept och avslutas med ”Päronvalsen” skriven av Fabian Karlgren.
Den trycktes i 500 exemplar och nu har redan hälften sålts.

Annika Johansson har stickning som hobby och säljer nu sockor på skördefesten. ”Här har varit mer folk än vanligt”. Foto: Kim Lund


Jerker och Vivi Hagstöm säljer honung från Vikbo torp. Foto: Kim Lund


Torolf Cederlöf med sina träleksaker är redan något av en marknadsveteran. I Nagu har kommersen varit bra och leksakerna har haft bra åtgång, säger han.
— Det är roligt att komma ut ur verkstaden och träffa folk. Nästa gång är det strömmingsmarknaden i Åbo, och sen börjar julmarknaderna.

Torolf Cederlöf med det senaste tillskottet i hans sortiment av träleksaker: Kakolafunikularen. Foto: Kim Lund


En lite udda produkt är Folkhälsans smoothiecykel. På den kan man tillverka sin egen smoothie i en behållare som fästes på cykeln, och sedan är det bara att börja trampa.
— Man kan blanda sin egen smoothie och välja ingredienser som banan, vattenmelon, bär eller persika. Det har gått riktigt bra och många barn har gett tummen upp, säger Eveliina Weckman från Folkhälsan i Nagu.

Maaret Jonsson trampar sig en smoothie medan Folkhälsans Eveliina Weckman hjälper till. Foto: Kim Lund


Tummen upp ger också Maaret Jonsson efter ha trampat ihop sin smoothie.
— Den är fantastiskt god, mycket fruktsmak och inte för söt.

 

 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter