Förflytta dig till innehållet

Turister rankar Åbos top tio-besöksmål: ”Domkyrkan får mig att tänka på Sagrada Família”

Patricia Torvalds
en kyrka

Domkyrkans torn mot en klarblå himmelPatricia Torvalds

Domkyrkan nådde till plats nummer två på listan över besökarnas favoriter. Foto: Patricia Torvalds.


Det är några av Åbos kändaste landmärken som finns på resesajten Tripadvisors lista över de mest populära sevärdheterna att besöka i staden.
— Det här är en utmärkt kombination resmål. Men några trevliga platser som regionens nationalparker och Aura å är sådana som ännu borde finnas med på listan, konstaterar Satu Hirvenoja, försäljnings- och marknadsföringsdirektör vid Visit Turku.

Åbo slott får högsta betyg

Högst upp på listan ligger Åbo slott som 590 personer gett vitsordet ”Utmärkt”.
— Det är inte som vilket som helst tråkigt slott, det är ett slott man måste besöka, skriver en besökare från Qatar på webbplatsen.
Men trots att slottet hittas på första plats är alla besökare inte lika imponerade.
— Åbo slott är säker intressant för dem som verkligen är intresserade av slottets historia. Enligt mig är det en rätt anspråkslös hög med stenar, under de Medeltida marknaderna var det trevligt att vistas på gården men annars skulle jag nog inte röra mig på området, skrev en finskspråkig besökare som gett slottet betyget ”Medel”.

Ett stort stenslott omringat av en park en solig dag.

Sex av Åbos tio populäraste sevärdheter är museum, populärast av dem alla är slottet. Foto: Patricia Torvalds.

Klosterbacken och Domkyrkan tar silver och brons

Näst bäst klarade det historiska trähusområdet Klosterbacken sig och på tredje plats kommer domkyrkan.
— Två timmar gick lätt åt, skrev en användare som besökt Klosterbacken som av många får beröm för sina guidade rundturer och sin barnvänlighet.
— Åbos domkyrka är en imponerande byggnad, den får mig lite att tänka på Sagrada Família i Barcelona, skriver en av besökarna.

En fungerande helhet ger nöjda kunder

Enligt Hirvenoja är det platser som utgör fungerande helheter som genererar positiva recensioner.
— Det hänger på individens egna upplevelser. Om man får bra service, platsen har ett kulturhistoriskt värde och är snyggt organiserad så är besökaren nöjd.
Samtidigt är det lätt hänt att mindre kända platser som inte ens lokalbefolkningen nödvändigtvis känner till uteblir från listor av den här typen trots att de har mycket potential.
Hirvenoja lyfter bland annat fram Helige Andes kapell som ligger i Julinska kvarterets källare på Slottsgatan 3 och Konstkapellet i Hirvensalo som några av stadens mindre kända pärlor.

Ett gammalt trähus med en stor grön reklamskylt med texten "Luostarimäki, Klosterbacken"

De Tripadvisor-användare som recenserat Klosterbackens museum imponerades av de hantverkare som jobbar i husen, de guidade rundturerna och av att museet var så välanpassat för barn. Foto: Patricia Torvalds.

Listan kan komma att förändras radikalt

Huruvida listan över de populäraste resmålen kommer vara sig lik nästa år är Hirvenoja inte helt övertygada om. I framtiden tror hon att hållbart resande och destinationer som Saluhallen, som har en stark koppling till lokala företag, kommer uppleva ett rejält uppsving.
— Jag tror att då den här corona-vardagen når sitt slut och det nya normala börjar så kan det vara att den här typens listor som vi haft kommer att förändras radikalt. Men hur det kommer se ut vet vi kanske om ett år eller så.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *