Förflytta dig till innehållet

Tolv hittekatter i Kimito – fenomenet sommarkatt existerar fortfarande

Den här unga honkatten hittades på Brusabys område och hade alltså på egen hand tagit sig fram nästan ända till hittedjurshuset. Den hör till de lyckliga som får ett nytt hem, redan i morgon faktiskt. Foto: Monica Sandberg


Gulvita, gråvita, svartfläckiga, brungrårandiga – nu finns det många katter i hittedjursavdelningen i Axxells naturbruksenhet Brusaby i Kimito.
– Flera har kommit nu under hösten så det tyder på att fenomenet sommarkatter fortfarande existerar, alltså att någon tar en katt för att ha på sommarstugan men sedan lämnar katten kvar, säger djurskötare Jenni Lindström.
Hittedjur från Kimitoön och Salo tas emot här.
– Vi kollar om djuren har chip och om ägaren på så vis hittas, men i två fall nu har ägarens uppgifter saknats då vi har kollat sajten. Så avmaskas, vaccineras och steriliseras djuren, sätts i karantän sju dygn, efter 15 dygn är de vår egendom.

En katt kostar 50 euro

– Om ägaren aldrig hör av sig kan vi sälja djuret. En katt kostar 50 euro, säger hon.
Bilder på hittedjuren sätts ut på Brusabys hemsida och Axxells Facebook-sida och kan på så vis få rätt stor spridning.
– Då intresserade sedan kommer för att välja katt kan det vara kattens utseende, beteende eller något annat som avgör vilken de väljer. Katter beter sig väldigt olika. Nu har vi en katt här som är väldigt rädd för människor.
– En annan, som faktiskt själv hittade nästan ända fram till vårt djurhus där hittedjursavdelningen finns, har varit här sedan i våras och blivit mycket tamare. Och så har vi en gammal herreman, en stilig gul och vit hankatt hittad i Salo, kanske 13-14 år gammal. Det finns alla sorter. Varför de har blivit hemlösa varierar, men en del går på så långa vandringar att de inte hittar hem. Andra blir helt enkelt lämnade.

Kattungar finns det också

Aggressiva vilda katter måste avlivas, också med tanke på säkerheten för de studerande som sköter om djuren.
Katterna får sitta i bur men de studerande tar ut dem så ofta de hinner, leker med dem och pratar med dem.
– Alla katter får turvis komma ut ur burarna, säger Lindström.
Själv har hon en katt som hon tog härifrån för fem år sedan, men många gånger skulle hon ha lust att ta hem någon katt till.
Särskilt söta är förstås kattungarna, och nu finns fem sådana. Tre har redan reserverats.
– Tidigare har någon hund och kanin kommit till hittedjursavdelningen men på det år som jag har jobbat här så har det bara kommit katter, säger Jenni Lindström.

En mysig kisse, hittad i Salo, rätt gammal hankatt. Den tycker om att vara i famnen, säger Jenni Lindström. Foto: Monica Sandberg


 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter