Förflytta dig till innehållet

TOK:s sorti från Börsfastigheten i Åbo påverkar företagare i Forum

Optimist. Vi tror att den positiva utvecklingen fortsätter även om tillfälliga bakslag skulle inträffa. Förändringar betyder inte slutet för Forum. Tvärtom, det finns alltid möjligheter att utveckla verksamheten, säger företagarnas kontaktchef Artturi Elovirta. Foto: J-O Edberg


Stora omställningar väntar köpkvarteret Forum i vår när Turun osuuskauppa, eller TOK, flyttar ut ur Börsfastigheten och hotellkedjan Scandic Hotels tar över som ny hyresgäst.
Det är inte bara hotell Hamburger Börs och TOK:s sju restauranger i gatuplanet som stänger. Ett tiotal företag som hyr affärslokaler av TOK i delar av Forumkvarteret blir utan hyresavtal då TOK lämnar kvarteret.
Ett av dem är Clas Ohlson som i maj flyttar till Hansakvarteret. Affären har funnits i Forum sedan 2005 då företaget etablerade sig i Åbo.
– Vi hade gärna stannat kvar i Forum om inte hyresavtalet med TOK gått ut, säger Jakke Irmola, regiondirektör i Clas Ohlson.
– Läget alldeles intill Salutorget är centralt, det gör att affären är lättillgänglig för kunderna, säger Irmola.

Ohlsons flytt oroar inte

Många företagare i köpkvarteret funderar nu över hur Clas Ohlsons sorti påverkar verksamheten i Forum.
– Det är tråkigt att Clas Ohlson flyttar. Men det ändrar inte den positiva utvecklingen i Forumkvarteret, säger Artturi Elovirta, kontaktchef för företagarna i köpkvarteret.
Clas Ohlsons flytt är ett samtalsämne i kvarteret just nu. Men nyheten har enligt Elovirta inte väckt någon större diskussion hos företagarna.
– Det finns ingen oro för att fler företag följer efter Clas Ohlson och flyttar ut. Det vore tråkigt om det går så med tanke på vilket uppsving Forum har haft de senaste åren, säger Elovirta.
Han är själv en av de drivande krafterna bakom uppsvinget i samarbete med köpmännen och företagarna. Tillsammans har de jobbat för att Forum utvecklats från ett nästan halvdött köpkvarter med många tomma affärslokaler till ett livskraftigt shoppingcenter.

Forum. Köpkvarteret Forum som ligger ett stenkast från Salutorget inhyser i dag många specialaffärer.


Fler nya företag har etablerat sig i köpkvarteret och de tomma affärslokalerna har fyllts en efter en. Vid årsskiftet var Forums alla affärslokaler uthyrda.
– Nu har några företag visserligen flyttat ut, men vi har lyckats vända den negativa trenden. Och den positiva utvecklingen kommer att fortsätta, speciellt när det gäller utbudet av kulturevenemang, säger Elovirta.
Han är inte oroad över Clas Ohlsons flytt, och inte heller över osäkerheten som bytet av hyresgäst i fastigheten för med sig.
Elovirta är optimist och ser positivt på Forums framtid.
– Vi tror att den positiva utvecklingen fortsätter även om tillfälliga bakslag skulle inträffa. Förändringar betyder inte slutet för Forum. Tvärtom, det finns alltid möjligheter att utveckla verksamheten. Det gäller bara att ta fram nya affärsidéer och tjänster som håller köpkvarteret livskraftigt, säger han.
TOK:s flytt berör inte alla företagare i Forum. Affärslokalerna i köpkvarteret har flera ägare.
Men för ett tiotal affärer är framtiden oviss.

TOK:s alla restauranger i Börskvarteret stängs i vår då handelslaget flyttar ut från kvarteret.


Enligt direktör Mikko Eskelinen vid TOK kommer hyresavtalen med de här företagen att sägas upp senast i maj när TOK flyttar ut ur Börsfastigheten.
Hotell- och restaurangfastigheten i kvarteret ägs av LähiTapiola medan de aktuella affärslokalerna i fastighetsbolaget Affärscentrum ägs av pensionsförsäkringsbolaget Elo.
Elo hyr ut affärslokalerna till TOK som i sin tur hyrt dem vidare till företagarna. Lokalerna som berörs finns på den sida av Forums innergård som vetter mot Salutorget och i fastigheten som finns i hörnet av Eriksgatan och Auragatan.
Eskelinen säger att det är Elos sak att avgöra vad som händer med affärslokalerna efter att TOK sagt upp hyresavtalen.

Renoveringar på kommande

Hos Elo meddelar man att det finns planer på att totalrenovera lokalerna. Man överväger också att ändra konceptet för deras användning. Men inga beslut har fattats ännu, uppger man vid bolagets informationsavdelning.
Scandic Hotels som i juni tar över hotell- och restaurangdelen i Börsfastigheten tänker totalrenovera hotellet och restauranglokalerna.
– Det finns också planer på att bygga en tillbyggnad med hotellrum inne på Forumgården, säger Jouko Liimatainen, vice vd i Scandic Hotels.
Meningen är att det nya hotellet med 280 rum och restaurang och konferensavdelning ska öppna 2021.
Företagaren Helena Opas, ägare till kläd- och designföretaget Punainen Norsu i Forum, kan bara konstatera att framtiden för hennes del är oviss. Företaget hör till dem som hyr sina lokaler av TOK.
– För tillfället är det inget som oroar mig. Som företagare gäller det i första hand att fokusera på verksamheten. Men visst finns tankarna i bakhuvudet om hur det ska gå, ingen vet något i dag. Vi har inte fått någon information, säger Opas.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *