Förflytta dig till innehållet

Tjuvfiske av utrotningshotade arter kan ge nota på över 7 000 euro

Tjuvfiske kan i fortsättningen straffas med kännbara böter i och med ny lag. ÅU-foto


Riksdagen har godkänt en ändring av lagen om fiske som betyder att den som fångar en utrotningshotad fisk måste ersätta staten fiskens värde.
Ersättningen för en insjölaxhona kan vara över 7 000 euro.
Päivi Kiiskinen från Norra Karelens Fiskerihushållningscentral säger att fiskeövervakarna länge har varit frustrerade över att de som blivit fast för tjuvfiske av utrotningshotade arter, som till exempel Saimens insjölax, hittills har klarat sig nästan utan straff.
— Det här är en väldigt bra sak för vårt arbete med att rädda den extremt utrotningshotade insjölaxen i Saimen, säger hon. Enligt den nya hotbedömningen som publicerades förra veckan är många av våra vandringsfiskarter fortfarande akut eller starkt hotade.

”Straffpraxis har varit bristfällig”

Fridlysta djur och vilt har länge haft riktprislistor som tillämpas vid naturvårds- och jaktbrott.
Fiskarna har hittills saknat riktgivande värden.
Juristen Jenny Fredrikson vid Centralförbundet för Fiskerihushållning säger att de utrotningshotade fiskbestånden är utsatta för avsiktligt tjuvfiske, som ibland är omfattande.
— Straffpraxisen kring tjuvfiske har klart varit bristfällig. Då det stiftas om riktgivande värden, blir det lättare för rättsväsendet att döma ut straff.
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter