Förflytta dig till innehållet

Titta mot det maritima Åbo

blå botten med vit text där det står ÅU debatt

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Åbo. För några dagar sedanläste vi nyheten om att Åbos befolkning har passerat 200 000-gränsen. Nyheten var väntad och efterlängtad, eftersom den berättar om positiva framtidsbilder för hela stadsutvecklingen och näringslivet.

När staden får fler invånare innebär det fler skatteintäkter, tillväxt och förhoppningsvis mer arbete.

I nyheterna togs Tammerfors återigen upp som ett riktmärke, vilket är förståeligt i sig, eftersom modiga lösningar som visat sig vara framgångsrika har gjorts där.

Personligen tycker jag att vi borde se de karaktäristiska dragen i Åbos stadsstruktur och börja utveckla dem i första hand. Ett av dem är en direkt väg till havet.

Borgmästarprogrammet har en tydlig lista på frågor där vi kan påverka stadens utveckling och regionala expansion samt attraktionskraft.

En av de utvecklingsmöjligheter som nämns i borgmästaravtalet är det maritima Åbo. Särskilt den marina naturen i Pansio–Perno-området har hittills varit en bortglömd möjlighet, men jag hoppas att man förstår dess värde när det maritima Åbo börjar förverkligas.

För närvarande är områdets strand mestadels ett hamnområde eller affärsverksamhet, vilket inte nödvändigtvis lämpar sig för miljöfrågor vid havet.

Ett maritimt Åbo betyder inte bara sjöfartsindustri eller hamnar, utan det ska ses som en stor helhet när det gäller planering.

”Seasideness” ska göra det möjligt för boende att komma åt stranden, bygga olika typer av bostäder nära vattnet och betona naturvärden.

När nya områden utvecklas kan byggnadsbeståndet och ett mångsidiga bostadsbestånd också påverka och minska segregation och förbättra stadsbornas välmående.

Det maritima Åbo kan också innehålla nya möjligheter för näringslivet och till exempel turism som har positiva effekter för hela staden.

Så det är bra att följa vad som händer i det aktuella området, samtidigt som man inte ska blunda för den egna stadens särdrag, utan man måste våga förnya sin egen vision och se mot framtiden.

Taru Pätäri

SDP

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter