Förflytta dig till innehållet

Tippa hur fotbolls-VM slutar med ÅU!


Den 14 juni spelas öppningsmatchen mellan Ryssland och Saudiarabien i årets världsmästerskap i fotboll. Tror du att du vet hur VM slutar? Registrera dig i vår tippning och tävla mot släkt, vänner och resten av Åboland!
Den första ÅU-tippningen hölls 2006, och sedan dess har populariteten växt år för år. I VM-tippningen 2014 deltog ungefär 650 och i EM-tippningen 2016 närmare 900.
Idén är enkel. Du ska gissa hur gruppspelsmatcherna slutar, vem som går vidare till åttondels-, kvarts-, och semifinal, vem som vinner och vem som tar skyttekungstiteln.

Läs också: Inför ÅU-tippningen: Fem frågor om fotbolls-VM till ÅU:s sportredaktörer

Förutom äran av att vara Åbolands tippningskung står ett antal priser på spel. I vinstpotten finns priser från Bjärkas Golf, restaurang Buffalo, Pub Niska, Skärgårdsbaren, FC Inter, Åbo Svenska Teater, K-market Kompis och Pargas gästhamn. De fem får första välja pris, så att vinnaren väljer först. Resterande priser lottas ut.
ÅU:s redaktörer deltar utom tävlan.
Så samla ihop ett gäng och registrera den vinnande raden!
Tippningen öppnas i dag på webbsidan tippning.abounderrattelser.fi, där du också hittar mer information om priser, tippningsregler och hur VM spelas.
Deadline för tippningen är torsdagen den 14 juni klockan 17.59, innan öppningsmatchen spelas.

Kommentar: Det sista riktiga VM:et
I dag är det 12 dagar tills VM börjar, och i min mening är det här är inte vilken turnering som helst.
Världsmästerskapet i fotboll står nämligen inför ett vägskäl.
Nästa VM spelas i Qatar, på vintern, förmodligen framför dystert tomma läktare i ett land med bara 2,5 miljoner invånare.
Qatarmästerskapets största arena ska rymma 86 000 åskådare. Problemet är bara att den ännu inte finns. Faktum är att inte ens staden där ”Lusail Iconic Stadium” ska finnas är byggd.
Till råga på det har FIFA föreslagit att utvidga deltagarantalet till hela 48 lag – bäddat för en extremt urvattnad historia.
Det är svårt att se någon festivalstämning infinna sig med de premisserna.
VM 2018 har inte heller undgått rättmätig kritik, och att valet föll på Ryssland lyfte tidigt anklagelser om korruption.
Men vårt grannland har trots sina brister både en hängiven fotbollspublik och någorlunda färdiga arenor. Framför allt deltar bara 32 lag.
Nu kanske de som är födda på 70-talet eller tidigare invänder att det ska vara 24 eller kanske bara 16 lag i ett riktigt VM.
Men som Johan Backas kom fram till i texten här bredvid är fotbolls-VM som bäst när man är 10 år gammal.
Med det som måttstock utgår jag från att det här blir det sista riktiga VM:et.
Jag hoppas att nostalgin infinner sig – även om jag varken har Englandströja eller sommarlov den här gången.
Fredrik Häggman

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter