Förflytta dig till innehållet

Tingsrätten friade irakiska tvillingarna – nu prövas terroråtalet i Åbo hovrätt

Arkiv/Mikael Piippo
en grå stor byggnad

Dörrarna till Åbo hovrättArkiv/Mikael Piippo

Åbo hovrätt behandlar terroråtalet mot två irakiska tvillingbröder. Bröderna friades i Birkalands tingsrätt i maj 2017. Foto: Mikael Piippo/SPT


Åbo hovrätt inleder i dag handläggning av ett ärende där två irakiska tvillingbröder står åtalade för flera mord i terroristiskt syfte. Bröderna friades från alla åtal i Birkalands tingsrätt i maj 2017.
Hovrättens behandling följer samma upplägg som tingsrättens. Enligt åklagaren mördade bröderna elva personer i en massaker på Camp Speicher i Tikrit i Irak i juni 2014.
Camp Speicher är irakiska flygvapnets bas. Islamiska staten (IS) ockuperade basen och mördade minst 1 500 obeväpnade kadetter. Största delen av kadetterna var shiamuslimer och icke-muslimer.
I Birkalands tingsrätt föll åtalet i brist på bevis. Åklagarens bevisning byggde på vittnesmål, elektronisk kommunikation och en avrättningsvideo. Rätten ansåg att bevisningen ändå inte räckte till.
En sak som försvårade rättegången var att flera av både åklagarens och försvarets vittnen ville förbli anonyma av säkerhetsskäl. Det här försvårade parternas möjligheter att förhöra varandras vittnen.
En del av de här vittnena kommer att uppträda under eget namn under hovrättsbehandlingen eftersom säkerhetshotet mot dem har upphört. Det kan ha inverkan på slutresultatet.
Bröderna kom till Finland i samband med den stora flyktingvågen på hösten 2015. Polisen grep dem på en flyktingförläggning i Forssa efter att andra asylsökande blev misstänksamma mot dem.
Åbo hovrätt har reserverat tio dagar för att handlägga ärendet. Den sista behandlingsdagen är i slutet av september.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter